|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 707 Pomógł: 290 Dołączył: 16.12.2008 Skąd: Śląsk Ostrzeżenie: (0%)
|
Swego czasu udało mi się stworzyć zapytanie SQL, które bez PHP tworzyło mi ładną tabelę sezonu (tabela ligowa - piłka nożna) z punktami, strzelonymi bramkami itp.
Niestety posortowanie wg punktów nie zawsze zdaje zadanie bo przy remisie punktowych w grę zaczynają już wchodzić dość skomplikowane algorytmy. Przykładowo przy remisie brane są pod uwagę punkty zdobyte w meczach między remisującymi drużynami. Na pewno już tego nie dam rady czystym SQL ogarnąć dlatego już zrobię to w PHP. Jednak to też nie jest jakieś super łatwe bo zastanawiam się jak potem to i tak posortować. Infantylnie by było dodać jako indeks liczbę punktów, a potem ułamkowo dodać liczbę tych punktów. Te rozwiązanie pomijam więc przychodzą mi tylko dwie opcje: Sortowanie po kolejnych atrybutach. Drużyna A: - punktów 10 - punktów między drużynami co mają 10 - 9 - inne atrybuty (nazwa itp). Drużyna B - punktów 10 - punktów między drużynami co mają 10 - 7 - inne atrybuty (nazwa itp). I podobny pomysł tylko użyciu multiarray: $table[liczba_punktow][liczba_punktow_miedzy_remisujacymi][kolejne_warunki_s ortujace] Sortuje najpierw po liczbie punktów, potem po drugiej liczbie, potem po bilansie bramkowym itp. Jakieś sugestie i potem narzędzia aby to potem posortować bo tak wielu atrybutach/kluczach? |
|
|
|
![]() |
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 707 Pomógł: 266 Dołączył: 3.07.2012 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%)
|
Ja nie znam tych kryteriów sortowania, ale na ten moment mogę podpowiedzieć tyle (nie jestem pewien czy to wiesz), że od takich sortowań jest funkcja usort. Jeśli będziesz sortował liczby malejąco, to coś w tym stylu będzie:
Ale pewnie to wiesz jak dajesz radę ze skomplikowanym SQL-em. |
|
|
|
markonix Zaawansowane sortowanie tabel 2.03.2015, 00:38:26
SmokAnalog Jeśli wszystko masz w bazie, to pokusiłbym się naj... 2.03.2015, 00:44:06
markonix Może troszkę źle sprecyzowałem - w bazie mam tylko... 2.03.2015, 00:47:39
markonix Z funkcji nigdy nie korzystałem ale jest dobrym pu... 2.03.2015, 02:31:18
SmokAnalog Jeśli to jest aż tak skomplikowane, to najlepiej k... 2.03.2015, 10:51:06
markonix Też ładny sposób jednak samo sortowanie u mnie nie... 2.03.2015, 11:49:22 ![]() ![]() |
|
Aktualny czas: 28.12.2025 - 14:48 |