![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 517 Pomógł: 1 Dołączył: 25.08.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Podczas wysłania danych poprzez forma w celu uzyskania dalszych informacji w kolejnych polach, wysyła mi wszystko generując plik, a tego nie chcę. W jaki sposób rozwiązać to inaczej?
zastanawiałem się nad użyciem do tego java-scrip, może Ajax - ale nie wiem jak się do tego zabrać. Proszę o podpowiedź. |
|
|
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 517 Pomógł: 1 Dołączył: 25.08.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
OK, potzrebuję generować plik PDF, zawartość pliku nie jest skomplikowana, ale jednak podczas tworzenia wymaga tyle pamięci, że klęka mów serwer (dzierżawa u jedengo z dostawców na rynku), więc wpadłem na pomysł że jeśli nie mogę generować kompletnego pliku, to "zmuszę" usera do generowania wskazanej przezemnie maksymalnej ilości stron (wybrałem 10), chcę również unikąć sytuacji, że user źle wpisze numery drukowanych stron, stąd:
pierwszy selekt wyświetla ilość stron na których zawiera się wspomniana tabelka, user wybiera od której strony chce drukować (bo może już wcześniej coś drukował), po wyborze drugi selekt przyjmuje wartość pierwszego pokazując zarazem kolejne strony (większe o 10 lub do ostatniej), wtedy klikamy na generuj PDF. uffff, ale tak to sobie wymyśliłem, jak coś do kitu to przyjmuję "na klatę"! ;-) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 933 Pomógł: 460 Dołączył: 2.04.2010 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
OK, potzrebuję generować plik PDF, zawartość pliku nie jest skomplikowana, ale jednak podczas tworzenia wymaga tyle pamięci, że klęka mów serwer (dzierżawa u jedengo z dostawców na rynku), więc wpadłem na pomysł że jeśli nie mogę generować kompletnego pliku, to "zmuszę" usera do generowania wskazanej przezemnie maksymalnej ilości stron (wybrałem 10), chcę również unikąć sytuacji, że user źle wpisze numery drukowanych stron, stąd: pierwszy selekt wyświetla ilość stron na których zawiera się wspomniana tabelka, user wybiera od której strony chce drukować (bo może już wcześniej coś drukował), po wyborze drugi selekt przyjmuje wartość pierwszego pokazując zarazem kolejne strony (większe o 10 lub do ostatniej), wtedy klikamy na generuj PDF. uffff, ale tak to sobie wymyśliłem, jak coś do kitu to przyjmuję "na klatę"! ;-) Patrzyłeś dlaczego serwer nie wyrabia? Co jest treścią tego pliku PDF? Rekordy z bazy? Nie wyrabia dlatego, że pobierasz ich zbyt wiele na raz? Jeśli tak, to problem jest prozaiczny, bo wystarczy generować takowy plik pdf odpowiednio mniejszymi partiami, np.:
Tym sposobem mniej pamięci będziesz używał niż pobierając wszystkie wyniki. W przypadku tych selectów nie potrzebujesz submita formularza, tylko w js wygenerować zawartość drugiego, na podstawie wybranej wartości pierwszego (bez przeładowania). |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 16.10.2025 - 05:59 |