Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> [www] ocena strony + treści świat-pingwina.pl
prayy

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam

Prosiłbym o ocenę mojej strony Świat-Pingwina.pl. Strona jest poświęcona głównie tematyce systemów z rodziny Linux. Jako, że nie wprowadzałem większych zmian w styl jak i skrypt, stąd prosiłbym o ocenę wartości merytorycznej artykułów, które na niej zamieszczam. Chodzi mi o to w jaki sposób są one pisane, czy można z nich wyciągnąć jakieś wnioski, czegoś się nauczyć lub dowiedzieć? Właśnie głównie zależy mi na tym, aby z moich artykułów można było wyciągnąć jak najwięcej informacji i żeby czytanie ich było przyjemne, bo w końcu to jest najważniejsze.
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
prayy

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Cytat
1. Najbardziej znaną darmową alternatywą do Adobe Photoshopa jest kulawy Gimp (Windowsie/Mac/Linux).

GIMPa nie nazywałbym kulawym tylko dlatego, że trzeba więcej zrobić, żeby uzyskać dany efekt, zamiast kliknąć we właściwości warstwy czy co tam. Szczerze mówiąc, nie sądze, aby było coś do zrobienia z czym GIMP by sobie nie poradził. Po prostu w nim trzeba więcej klikać i mieć lepszą wyobraźnie.

Cytat
2. Alternatywą do Adobe Illustratora (Windows/Mac) jest równie świetny Corel Draw (Windows), jest jeszcze alternatywa w postaci kulawego Inkscape (Windows/Mac/Linux)

W tym temacie za wiele się nie wypowiem, gdyż nie miałem do czynienia głębiej z grafiką wektorową, chociaż o Inkscape sporo słyszałem, to niestety się nie wypowiem na ten temat.

Cytat
Na podstawie tych dwóch programów z pakietu Adobe, śmiem twierdzić, że nie da się znaleźć darmowych odpowiedników na żadnym z systemów operacyjnych. Da się za to znaleźć darmowy odpowiednik o (w miarę...) zbliżonej użyteczności i funkcjonalności, który jest wydany zarówno na Windowsa, jak i na Maca oraz Linuksa.

Na szczęście Linux idzie w dobrą stronę i powstaje coraz to więcej natywnych aplikacji na niego, więc miejmy nadzieję, że i takie kombajny będą miały swoje wersje natywne. Chociaż słyszałem, że Adobe nie jest za bardzo za Linuxem, ale czas pokaże. Wszystko póki co idzie w dobrą stronę.

Cytat
Twierdzenie, że jest jakakolwiek walka to moim zdaniem głupota. Każdy z systemów ma swoje wady i zalety, dzięki czemu świadomy użytkownik wybierze to, co pasuje do niego najbardziej.

Wystarczy rzucić hasło, Windows lepszy od Linuxa, zaraz się zlatują obrońcy Linuxa i działa to w drugą stronę. Mówię sytuacja jest podobna do PS vs Xbox. Każdy broni swego można by powiedzieć, chociaż zgadzam się z Tobą, że wszystko ma swoje wady i zalety.

Cytat
Nieświadomy użytkownik zaś zaakceptuje to, co dostał (od sklepu/od znajomego informatyka).

Kiedyś zastanawiałem się jakby to wszystko wyglądało, gdyby Linux był preinstalowany na większości laptopów/netbooków. Po kilku latach użytkownicy by się do niego przyzwyczaili i inaczej by mówili. Po prostu od lat ludzie przyzwyczaili się do Windowsa i całego jego wyglądu i konfiguracji. Wystarczyło spojrzeć jak w Windows 8 znikł pasek start i co? Ta wersja systemu od razu została zbezczeszczona krytyką wielu osób. Niby dalej Windows, ale już inaczej wygląda, inaczej wszystko poukładane i klapa. Przyzwyczajenie robi swoje.

Cytat
Jeżeli kogoś trzeba przekonywać takimi frazesami, to prawdopodobnie nie jest na tyle ogarnięty, żeby samodzielnie przeprowadzić instalację systemu... mimo, że polega ona na klikaniu cały czas "Dalej".

Jednak są ludzie nieświadomi tego, że istnieje jakaś alternatywa dla Windows'a, więc warto czasem co nieco przybliżyć innym jak to wygląda, a nuż kogoś się zachęci (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 23.10.2025 - 03:09