Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> [www] ocena strony + treści świat-pingwina.pl
prayy

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam

Prosiłbym o ocenę mojej strony Świat-Pingwina.pl. Strona jest poświęcona głównie tematyce systemów z rodziny Linux. Jako, że nie wprowadzałem większych zmian w styl jak i skrypt, stąd prosiłbym o ocenę wartości merytorycznej artykułów, które na niej zamieszczam. Chodzi mi o to w jaki sposób są one pisane, czy można z nich wyciągnąć jakieś wnioski, czegoś się nauczyć lub dowiedzieć? Właśnie głównie zależy mi na tym, aby z moich artykułów można było wyciągnąć jak najwięcej informacji i żeby czytanie ich było przyjemne, bo w końcu to jest najważniejsze.
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
prayy

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Cytat
punkt 3 to jest to samo co 1, a punkt 4 to jest to samo co punt 2. Poza tym, podejrzewam, że ilość darmowego oprogramowania na windows jest większa niż na system linux, więc z punktami 2 i 4 się nie zgadzam.

Rzeczywiście, poprawiłem to lekko. Co do punktu 4 to oczywiście chodziło mi o oprogramowanie chociażby od Adobe, za które płacimy nawet kilka tysięcy, co prawda są to kombajny niedostępne na Linuxa (no chyba, że przez Wine), ale mimo wszystko koszta są ogromne. Na Linuxie są z reguły darmowe odpowiedniki, więc z reguły możemy robić to samo co na Windows, może jedynie kosztować nas to nieco więcej pracy i wysiłku.
Co do ilości darmowego oprogramowania to w porównania do Linuxa może rzeczywiście znajdziesz więcej, bo jest ogólnie większa baza oprogramowania. Ale porównując w skali dostępnej bazy programów Linux wygrywa.

Cytat
O ile mamy kod źródłowy... Czyli podobnie jak na windowsie.

Tylko znajdź kod źródłowy na Linuxie, a znajdź na Windows, gdzie znajdziesz go prędzej ? Oczywiście, że na Linux, gdzie można praktycznie do dowolnego programu odnaleźć kod źródłowy.

To będzie odwieczna walka Linux vs Windows, tak samo jak i Playstation vs Xbox, czy inne tego porównania (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) Chciałem jedynie przybliżyć kilka plusów Linuxa, żeby jednak zachęcam ludzi do korzystania z niego, bo wbrew pozorom nie ma co się bać i korzystanie z takich dystrybucji jak chociażby Ubuntu jest banalne i komfortowe. Do codziennego użytku myślę, że każdy powinien być zadowolony, w innych dziedzinach po lekkim zapoznaniu systemu również by się sprawdził.

Większość ludzi kieruje się pewnym przyzwyczajeniem, bo Windows jest taki i taki, a Linux bee, bo terminal. Na dobrą sprawę nie chcemy - nie korzystamy z Terminala. Już nie jesteśmy w całości od niego uzależnieni przez środowiska graficzne. W Windows mamy wiersz poleceń i co? Mało który użytkownik wie, że on nawet istnieje, bo jest przyzwyczajony, że wejdzie w panel sterowania czy co tam chce zrobić wyklika sobie. Na dobrą sprawę i w Linuxie już mamy taką możliwość.
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 22.10.2025 - 18:52