Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> optymalizacja bazy danych
maksik
post 5.02.2015, 21:40:07
Post #1

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Chciałbym was poradzić się co do bardziej optymalnego utworzenia bazy danych. Chce dodać bazę zawierającą części która każda z nich posiada wiele różnych parametrów i wytycznych, które raptem się mogą składać na utworzenie dla każdej pojedyńczej części po ok. 50 kolumn w tabeli, lecz nie każda z nich będzie wypełniana gdyż nie musi zawierać niektórych danych. Podsumowując który z dwóch założeń tabeli będzie bardziej optymalny?

1) Utwórzyc tabele zawierającą 50 kolumn która każda będzie przydzielona do odpowiedniego parametru części.
2) Czy utworzyć dwie tabele gdzie pierwsza będzie zawierała 5 kluczowych informacji, następnie za pomocą id będzie znajdować swój odpowiednik w drugiej tabeli który zawiera wyłącznie dwie kolmny (nazwa parametru, wartość)?

Czy macie inne sposoby na optymalniejszy układ przy tak dużej ilości parametrów?

Ten post edytował maksik 5.02.2015, 21:40:29
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
maksik
post 6.02.2015, 07:37:09
Post #2

-----

Po prostu kiedyś słyszałem sugestie, że rozdzielenie danych na dwie tabele przy ich równoczesnym ładowaniu zwiększa prędkość ładowania, bynajmniej części danych. Czy teraz mogę myśleć, że to nie jest prawdą?

Ten post edytował maksik 6.02.2015, 07:37:30
+Quote Post
sf
post 6.02.2015, 10:19:58
Post #3

-----

Cytat(maksik @ 6.02.2015, 07:37:09 ) *
Po prostu kiedyś słyszałem sugestie, że rozdzielenie danych na dwie tabele przy ich równoczesnym ładowaniu zwiększa prędkość ładowania, bynajmniej części danych. Czy teraz mogę myśleć, że to nie jest prawdą?

Oczywiście, że jak rozdzielisz to na 2 tabele w ten sposób co opisałeś to będzie wolniejsze. Wszystko zależy tak naprawdę do czego chcesz tego używać. Jakie zapytania do bazy będziesz robił, jak często i jak dużo insertów robił. Jeśli nie potrzebujesz po tych danych wyszukiwać to w ogóle można część danych wrzucić do json i zapisać do pola typu text. Każdy projekt jest inny i inaczej się projektuje bazę.

--------------------
Zapraszam na mój php blog, tworzenie stron.
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 14.08.2025 - 22:45