Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> PHPUnity testy funkcjonalne bazy danych
drezer

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Wiam

Chce przetestowac baze danych, klient testowy wypenia formularz przesyla go i dane sa zapisywane do bazy sprawdzane jest przekierowanie.
Jak moge przywrocic pierwotny stan bazy danych sprzed testow, nie bardzo ogarniam testy prosze o jakis kierunek poszukiwan, podpowiedz lub cokolwiek

Ten post edytował drezer 26.01.2015, 22:38:22
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
Forti

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Ta, literówka, mocki a nie mockery (IMG:style_emoticons/default/wink.gif)

Ja jestem zdania, że triggery w bazie są po prostu nie potrzebną abstrakcją. Tak mnie zreszą nauczono.
+Quote Post
phpion

Grupa: Moderatorzy

Cytat(Forti @ 28.01.2015, 13:49:01 ) *
Ja jestem zdania, że triggery w bazie są po prostu nie potrzebną abstrakcją. Tak mnie zreszą nauczono.

Podaj proszę jakiś konkretny powód takiej tezy. Czy uczono Cię również, że to samo tyczy kluczy obcych?

Osobiście jestem zupełnie innego zdania - im więcej triggerów tym lepiej. Po co aplikacja ma robić coś, co może zrobić baza danych? Jestem ciekaw jak ugryzłbyś taki temat bez triggerów: dodając lub aktualizując wartość pola liczbowego w tabeli A zaktualizuj średnią ze wszystkich wartości zapisując ją do tabeli B. W PHP osobne zapytanie? Fajnie, a teraz wprowadź liczbę do tabeli A z poziomu konsoli czy phpMyAdmina. Spójność danych leży i kwiczy.
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 15.10.2025 - 08:45