![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 Pomógł: 0 Dołączył: 26.01.2015 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam. Piszę już jakiś czas dość rozbudowany projekt (jak na świeżaka).
Z każdym dniem narasta ilość kodu (plików wszelkiej maści php, tpl, scss, jsony itd) i coraz trudniej mi to ogarnąć. Jak poradzić sobie z rozbudowaną strukturą bez stosowania wzorca MVC. Pytania bardziej szczegółowe: 1. Co z zapytaniami do bazy danych znajdujących się w różnych plikach, np. w klasach. Czy rozsądne jest posegregowanie zapytań na foldery np. GET/SET i wrzucenie tam funkcje z zapytaniami, które później będę includował do klasy? Gdzie trzymac takie zapytania? 2. Czy rozsądne jest rozbijanie długich klas na kilka plików. Muszę użyć danej funkcji w metodzie. Czy powinienem robić require/include do funkcji, czy najlepiej napisać nową w klasie? 3. Jak bardzo obciąża strone np 20 require? Wiem, że pliki js aby zmniejszyć obciążenie serwera kompresuje się i łączy w jeden plik. Jak jest z PHP? Ten post edytował AmbitnySwiezak 26.01.2015, 15:08:47 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 305 Pomógł: 29 Dołączył: 5.07.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jak poradzić sobie z rozbudowaną strukturą bez stosowania wzorca MVC. A dlaczego nie chcesz go stosować. Wzorce projektowe są po to żeby z nich korzystać i kod był bardziej przejrzysty dla ciebie i inych. 1. Co z zapytaniami do bazy danych znajdujących się w różnych plikach, np. w klasach. Czy rozsądne jest posegregowanie zapytań na foldery np. GET/SET i wrzucenie tam funkcje z zapytaniami, które później będę includował do klasy? Gdzie trzymac takie zapytania? Wszystko zależy od złożoności proejktu jeśli zpaytań jest nie wiele, i sama baza danych składa się z 2 - 5 tabel to lepeiej wszsytkie zapytania trzymać w jdenj klasie specjalnie do tego stworzonej. W przypadku większej ilość tabel jak i zapytań, lepeiej rozbijać sobie zapytania do poszczególnych tabel na oddzielne klasy(Modele); ale to wszystko według upodobań 2. Czy rozsądne jest rozbijanie długich klas na kilka plików. Muszę użyć danej funkcji w metodzie. Czy powinienem robić require/include do funkcji, czy najlepiej napisać nową w klasie? W klasach nie ma funckji. To są metody. Nie wiem jak wyobrażasz rozbicie sobie klasy na mneijsze pliki. Możesz korzystać z dziedziczenia, żeby tworzyć bardziej wyspecjalizowane klasy. Wtedy klasa bazowa jak i jej pochodne mogą okazać się krótsze. 3. Jak bardzo obciąża strone np 20 require? Wiem, że pliki js aby zmniejszyć obciążenie serwera kompresuje się i łączy w jeden plik. Jak jest z PHP? Zainstaluj sobie np. Xhprof i będziesz mógł śledzić obciążenie serwera. Ten post edytował grzes999 26.01.2015, 15:28:48 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 068 Pomógł: 1414 Dołączył: 26.10.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W klasach nie ma funckji. To są metody. Metody to też funkcje (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) Tak więc Są funkcje w klasach (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) Chyba że mi udowodnisz że jest inaczej. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 305 Pomógł: 29 Dołączył: 5.07.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Metody to też funkcje (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) Tak więc Są funkcje w klasach (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) Chyba że mi udowodnisz że jest inaczej. Nie chcę sie spierać; ale zawsze mi wałkowano, że w programowaniu obiektowym nie używa się funkcji tylko metod. Funkcja coś robi zazwyczaj; a metoda nie koniecznie np. metody abstrakcyjne |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 17.10.2025 - 13:52 |