Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> [JavaScript]Co możnaby poprawic w tym kodzie
Matt23

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam, załączam live demo razem z kodem i proszę o sugestie co powinienem poprawić aby kod ten był napisany właściwie i zgodnie z dzisiejszymi trendami. Jeśli wypadałoby napisać to obiektowo prosiłbym o wskazanie mi jakie klasy powinienem stworzyć, gdyż nie "czuję bluesa" w obiektówce.

http://jsfiddle.net/xj7vkkgo/

Aha, wiem że można wszystko zrobić w 3 linijakch z gatDay(); ale jest to interpretacja pewnego algorytmu...

Ten post edytował Matt23 23.01.2015, 19:18:59
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
Forti

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Cytat
co to znaczy monthNum? Ta tablica z numerami jest niejasna, przydałby się jakiś komentarz.

Komentarze to zło (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) można to załątwić zmieniając nazwę tablicy lub poprzez refactoring całkowity, który się tu przyda.

[JAVASCRIPT] pobierz, plaintext
  1. var monthNum = [6, 2, 2, 5, 0, 3, 5, 1, 4, 6, 2, 4]; //odpowiednie wartości dla każdego miesiąca
[JAVASCRIPT] pobierz, plaintext

monthNum - odpowiednie wartości dla miesięcy.. spoko (IMG:style_emoticons/default/wink.gif)

Raz masz 'month_spell' a raz 'monthNum' - brak konsekwencji w nazewnictwie. Człowiek ma bardzo potężne umiejętności nazewnictwa czegokolwiek. Korzystajmy z tego (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Nie bójmy się nazywać zmiennie dłuższe jak 1-2 wyrazy.

Cytat
Jeśli wypadałoby napisać to obiektowo prosiłbym o wskazanie mi jakie klasy powinienem stworzyć, gdyż nie "czuję bluesa" w obiektówce.

Zaskoczę Cię. Javascript nie jest językiem obiektowym (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) - zaraz polecą na mnie pewnie fale krytyki.

edit: albo inaczej.. javascript nie musi być pisany "obiektowo" przy takich skryptach.

Ten post edytował Forti 24.01.2015, 07:00:42
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 17.10.2025 - 16:24