Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> [JavaScript]Co możnaby poprawic w tym kodzie
Matt23

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam, załączam live demo razem z kodem i proszę o sugestie co powinienem poprawić aby kod ten był napisany właściwie i zgodnie z dzisiejszymi trendami. Jeśli wypadałoby napisać to obiektowo prosiłbym o wskazanie mi jakie klasy powinienem stworzyć, gdyż nie "czuję bluesa" w obiektówce.

http://jsfiddle.net/xj7vkkgo/

Aha, wiem że można wszystko zrobić w 3 linijakch z gatDay(); ale jest to interpretacja pewnego algorytmu...

Ten post edytował Matt23 23.01.2015, 19:18:59
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
Matt23

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Ogólnie to cały czas 'ogarniam' javascript i tworzę sobie rózne takie programy w celu samodoskonalenia i do użytku prywatnego, wiec o komentarze nie dbam.

Ta tablica z liczbami to cyfry odpowiadające poszczególnym miesiącom celem prawidłowych obliczeń.
Blok ifów to znowu odpowiednia liczba do obliczeń dla odpowiedniego zakresu dat.

Algorytm pochodzi z książki, ale jeśli znajdę go gdzieś w internecie, to wszystko opiszę, jeśli faktycznie komuś może się to przydać.
A przy okazji, ten algorytm jest stosunkowo prosty do zapamiętania (z wyjątkiem numerów miesięcy) i przy odrobinie praktyki można szybko obliczyć dzień w głowie.

Aha, walidacja, to fakt, ale jak wspomniałem, to tylko forma ćwiczeń dla mnie więc detale zostawiam sobie na później, a poza tym, to dosyć logiczne że data nie może być ujemna, itp.

Oczekiwałbym bardziej wskazówek co do poprawnego zapisu całości, bo wiem, że można to napisać lepiej - nie wiem tylko co konkretnie.
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 17.10.2025 - 16:22