![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 20 Pomógł: 0 Dołączył: 9.01.2015 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Mam pytanie do osób, które są w temacie parę lat, czyli dość młodych programistów. Jak zaczynaliście? Sam chętnie zacząłbym naukę, ale niestety nie wiem jak zrobić to z głową, aby nie męczyć się, lub nie uczyć się złych nawyków. Jakich książek używaliście? Osobiście chciałbym zacząć naukę PHP, ale do tego dochodzi od razu HTML,CSS i bazy danych. Od czego zacząć najpierw? Może jednak lepsze będą tutoriale, które znajdują się w Internecie? Każdy musiał jakoś zacząć, bo niemożliwe jest, aby wiedza wpadła sama.. Pozdrawiam serdecznie. Ten post edytował ChillDeep 9.01.2015, 11:36:59 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 167 Pomógł: 35 Dołączył: 29.12.2014 Skąd: Otwock Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Niestety sama znajomość tych dwóch nie wiele mi da Masz rację ale znając te dwa pseudojęzyki masz dwie możliwości. 1. Dodać do tego potężną dawkę języka back-end'owego - mówisz, że znasz podstawy C++/C#. To Ci daje w takim razie jako-takie pojęcie nt. schematu i mechaniki działania aplikacji. Pisałeś też, że wiesz coś o klasach i obiektach. To bardzo dobrze, bo jeśli chodzi np o PHP to OOP jest bardzo ważny przy większych aplikacjach. Reszta to tylko nauka składni i funkcji. 2. Rozwój w technologii front-end - Do HTML i CSS możesz dorzucić JS i jego frameworki. Dają bardzo duże możliwości jeśli chodzi o funkcjonalność i użytkowość aplikacji. Oba kierunki są bardzo dochodowe w większych miastach. Jeśli pochodzisz z mniejszego miasta możesz spróbować połączyć obie te ścieżki i tworzyć strony na zlecenie bazując na gotowych CMS jak Joomla!, czy Drupal. Mając gotowe aplikacje wystarczy w zasadzie trochę podrasować wygląd tak jak życzy sobie tego klient. Wtedy PHP jest potrzebne tylko w minimum Oczywiście to wszystko jeśli chcesz się skupić na technologiach webowych Ten post edytował SpiritCode 17.01.2015, 17:12:29 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 20 Pomógł: 0 Dołączył: 9.01.2015 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
2. Rozwój w technologii front-end - Do HTML i CSS możesz dorzucić JS i jego frameworki. Dają bardzo duże możliwości jeśli chodzi o funkcjonalność i użytkowość aplikacji. Także o tym czytałem, to ogólnie jest opinia, że JS to tylko bajery. Więc, uważasz, że JS to dobry kierunek rozwoju na początek? |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 9.10.2025 - 12:04 |