![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 42 Pomógł: 0 Dołączył: 8.01.2015 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
jestem nowicjuszem PHP. Tworze strony internetowe hobbistycznie już od kilku lat jednak teraz mam większe zlecenie i nie mogę sobie poradzić z galerią zdjęć. Chciałbym aby można było wysyłać zdjęcia za pomocą PHP na serwer do jednego pliku ( z tym sobie bym poradził ) a dodane zdjęcia automatycznie ten sam skrypt przetwarzał by na miniaturki i zapisywał w osobny folderze. Chciałbym aby miniaturki tworzone były w tym stylu: PHP zmniejsza obraz o 60% w szerokości i wysokości i wycina fragment zdjęcia przykładowo 300 px na 300 px. Tak aby każda minaturka była kwadratem a tym samym formacie. I z tym mam największy problem. Ktoś pomoże jak można tego dokonać? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 294 Pomógł: 4 Dołączył: 19.12.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witaj, po pierwsze kolego musisz mieć bibliotekę do zdjęć, np. GD - ona na serwerze prawie każdym jest zainstalowana, ( możesz sprawdzić za pomocą phpinfo() czy jest dostępna).
Musisz sobie ustalić kilka zmiennych, a dokładniej wielkości jaki jak szerokość obrazka, wysokość obrazka, obrazek jaki ma być wykradowany ( tez wysokosc i szerokosc ) oraz piksele w jakich chcesz je uciąć. Mając te dane, tworzysz sobie za pomocą funkcją imagecreatetruecolor(miniaturka_szer, miniaturka_wys). Oczywiście musisz również przed tem użyć podobnej funkcji - imagecreatefromjpeg(url do pliku jpg). Mając w zmiennych te rzeczy, używasz funkcji do m.in. kadrowania, czyli imagecopyresampled(). Następnie funkcją imagejpeg() możesz zapisać. Pamiętaj, że w zależności od roszerzenia obrazka, możesz użyć innych funkcji podobnych. Jeśli będziesz miał problem to napisz, pomogę i ułożysz taką funkcję w kilka minut ;-) |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 14.10.2025 - 07:16 |