![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 172 Pomógł: 7 Dołączył: 23.12.2005 Skąd: Wejherowo Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
JS nie jest moją mocną stroną i wiedza sprowadza się do używania odrobinki ajaxa z jQuery.
Napotkałem pewien problem i zastanawiam się czy to jest do rozwiązania, mianowicie czy z JS można zrobić coś takiego jak z include w php, czyli zwyczajnie tym sposobem wkleić kawałek kodu z innego pliku? Mam taki fragmencik kodu (to jest ext js):
I teraz ten kawałek chciałbym wyciągnać do innego pliku tak żeby zmiana jakiejkolwiek wartości zadziałała we wszystkich podobnych plikach, których jest ze 20.
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 717 Pomógł: 120 Dołączył: 18.04.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kod wszytko zależy od tego jak często zamierzasz tak te pliki łączyć, bo pewnie 1-2 użycia nie wpłyną zbytnio na działanie aplikacji, ale ostatnio stałem nad wyborem technologi przy tworzeniu gry i jeden z programistów upierał się aby użyć do tego właśnie JQ, no i testy pokazały, że lepiej to było zrobić w czystym JS czasem można też mieszać podejścia i jQuery używać w jednych miejscach programu, a w gorących odwoływać się do DOM poprzez JS. Jednak i tak najlepiej w ogóle się nie odwoływać do DOM bez potrzeby, bo to najgorzej wpływa na wydajność... Kod Bardziej szukam (raczej nieistniejącego) wbudowanego rozwiązania w stylu "include skrypt.js" ponieważ JavaScript został źle zaprojektowany (podobnie jak PHP zresztą, więc nie ma co się śmiać), to o pewnych rzeczach zapomnieli. W tym o importach (ale mają być w nowej wersji JavaScripta). Tym niemniej ludzie sobie zawsze poradzą i przez tyle lat stworzono z kilka conajmniej, jeśli nie kilkanaście niestandardowych sposobów na to, co piszesz, moje ulubione: 1. po prostu konkatenujesz ze sobą pliki, i dodajesz source mapę. są gotowe pluginy do tego. Wystarczy zainstalować Grunt'a, i dodać wtyczkę grunt-contrib-concat, i odpowiednio skonfigurować. 2. albo Browserify. Czyli piszesz program jakbyś pisał w NodeJS (i importujesz tak: Kod var nazwaBiblioteki = require('nazwabiblioteki'); eksportujesz tak: Kod module.exports.symbolDoEksportowania = cosTam; a potem uruchamiasz program, który się nazywa Browserify i on ci wszystkie te powiązane pliki pakuje w jeden plik, i też przy okazji może wygenerowac source mapę. No i ogólnie do takich rzeczy przydaje się zainstalować sobie na dysku środowisko NodeJS oraz Grunt. Oraz znać podstawy NodeJS. Ale jeśli coś planujesz robić dłużej niż dwa tygodnie to opłaca się tego poduczyć, bo korzyści są duże. Ten post edytował PrinceOfPersia 8.01.2015, 10:42:49 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 18.10.2025 - 01:03 |