![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 Pomógł: 0 Dołączył: 21.01.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, uczę się OOP, zacząłem dla testów pisać klasę obsługująca bazę na podstawie PDO ( Trudno to nazwać DIC ). I proszę Was o ocenę czy w dobrą stronę to zmierza czy może podejście mam złe i później sobie skomplikuje życie ?
"Klasa DIC"
Pomijając kwestię iż trzymam dane do połączenia w klasie, czy ma mniej więcej tak to wyglądać ? Ciekawi mnie dlaczego musiałem zdefiniować funkcję prepare ... jak jej nie dopiszę to wywala mi później że nie istnieje ;x Klasa User:
Kod napisany tylko żeby sprawdzić czy się uruchamia. A wywołuje metody tak:
Ogólnie działa, no chyba że skasuje metode prepare w klasie DataBaseConnection to wtedy już nie ;p Tylko pytanie jak już wcześniej napisałem czy dobrą drogą idę ? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat 1. Jeżeli to jest zwykły model do połączenia z bazą danych to jest takowym i w każdym obiekcie i tak będzie się łączył z bazą danych i duplikował przekazywanie połączenia w konstruktorze przecież. Po to ma użyć Singleton, żeby nie miał kilku otwartych połączeń. Co to jest "zwykły model"? Jeżeli przekazuje za każdym razem to samo połączenie to nie nawiąże mu się nagle kilka.Cytat 3. Tak sobie przeglądam klasy Doctrine zawierające własnie Singleton np w getInstance i nie widzę idiotyzmu. A jakoś dokładniej? Bo na pewno nie jest to obiekt połączenia z bazą danych.Cytat [...] w zamian za duplikowanie kodu (przekazywanie połączenia za każdy razem, przy tworzeniu obiektu) Ale tu nie ma żadnego duplikowania kodu.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 12.10.2025 - 19:29 |