![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 Pomógł: 0 Dołączył: 21.01.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, uczę się OOP, zacząłem dla testów pisać klasę obsługująca bazę na podstawie PDO ( Trudno to nazwać DIC ). I proszę Was o ocenę czy w dobrą stronę to zmierza czy może podejście mam złe i później sobie skomplikuje życie ?
"Klasa DIC"
Pomijając kwestię iż trzymam dane do połączenia w klasie, czy ma mniej więcej tak to wyglądać ? Ciekawi mnie dlaczego musiałem zdefiniować funkcję prepare ... jak jej nie dopiszę to wywala mi później że nie istnieje ;x Klasa User:
Kod napisany tylko żeby sprawdzić czy się uruchamia. A wywołuje metody tak:
Ogólnie działa, no chyba że skasuje metode prepare w klasie DataBaseConnection to wtedy już nie ;p Tylko pytanie jak już wcześniej napisałem czy dobrą drogą idę ? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 291 Pomógł: 829 Dołączył: 14.02.2009 Skąd: łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Pokaż var_dump($baza) w konstruktorze klasy User. Siłą rzeczy nie powinieneś mieć dostępu do własności $pdo klasy DataBaseConnection bo jest ona chroniona
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 Pomógł: 0 Dołączył: 21.01.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Pokaż var_dump($baza) w konstruktorze klasy User. Siłą rzeczy nie powinieneś mieć dostępu do własności $pdo klasy DataBaseConnection bo jest ona chroniona
Takie trochę na siłę to DI. Do każdego obiektu będziesz musiał przekazywać to połączenie, wg mnie bez sensu. A to raczej sam model sobie powinien dziedziczyć po DataBaseConnection i tyle. Chciałem sobie uprościć... W tym przypadku extend rozumiem. Ale dajmy na to, chciałbym stworzyć klasę rejestracyjną, logowanie, obsługa profilu klienta, panel admina ... etc. Miałbym je po prostu dziedziczyć po klasie obsługującej bazę ? Bo chyba nie Sigleton'em miałbym to rozwiązać ? Broń Boże się nie wymądrzam, po prostu nie jestem pewien jak najlepiej rozwiązać operacje na bazie ... Albo inaczej, jak najszybciej załapać. Ten post edytował marcinq123 5.01.2015, 22:01:49 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 14.10.2025 - 17:29 |