![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 55 Pomógł: 0 Dołączył: 1.04.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
próbuje zrobic cos w rodzaju quizu na stronke.
mam tabele pytania a w niej id pytanie odpowiedz chce teraz wyswietlic losowe pytanie i 4 losowe odpowiedzi w czym jedna jest prawidlowa jak sie do tego najlepiej zabrac? probowalem miedzy innymi tak:
ale nie wiem jak wtedy ustawic z osobna limity na pytania i odpoweidzi bo w tem sposob mam z kazdego po 4 :/ |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 184 Pomógł: 14 Dołączył: 21.12.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ah rozumiem Cie (IMG:style_emoticons/default/snitch.gif)
No ale i tak możesz zrobić to tak jak mówiłem lub troszke inaczej tzn: tabela pytania: id pytanie odpowiedz tabela błędne: id odp i ew jezeli chcesz mieć ciągle te same możliwości odpowiedzi do pytania to zrób jak mówiłem w blednych: id_pytania |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 31.12.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
tabela pytania: id pytanie odpowiedz tabela błędne: id odp i ew jezeli chcesz mieć ciągle te same możliwości odpowiedzi do pytania to zrób jak mówiłem w blednych: id_pytania Jeżeli tak zrobisz, obciążysz baze niepotrzebnymi danymi. Zauwaz, że dla kazdej tabeli PYTANIA bedziesz musiał stworzyc tabele ODPOWIEDZI. Zamiast zrobić jedną tabele QUIZ, w której umieścisz kolumny: ID, pytanie, odpowiedź A skrypt będzie pobieral odpowiedni rekord jako pytanie np.: ID=1, pytanie, odpowiedziami będą losowo wybrane rekordy z tym, że jeden z rekordów będzie tym samym rekordem co w pytaniu: ID=1, odpowiedź ID=2, odpowiedź ID3, odpowiedź ID=4, odpowiedź Czyli zamiast ładować dodatkowe tabele, do odpowiedzi będą dobrane dodatkowe 3 rekordy, które będą wybrane losowo np. sąsiednie rekordy. Wolałbym rowinąć wątek, który zaczął masterbx2. Dobrze myśli tylko nie wie jak to zrobić w PHP + MySQL. Na coś takiego chciałbym znać odpowieź mądrą. To samo tyczy sie Twojego wczesniejszego pomysłu: id pytanie prawdziwa falszywa falszywa2 falszywa3 Wyobraź sobie teraz, gdybyś miał w bazie 1000 rekordów (ID, pytanie, odpowiedź) i do każdego rekodu musiał dodać dodatkowe 3 kolumny, dodatkowe 3 wartości. A tak, to masz tylko pytanie i odpowiedź. Pytanie porównujesz z 4 odpowiedziami, przy czym 3 z nich są losowe. Ten post edytował Ghostbusters 31.12.2014, 15:22:03 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.09.2025 - 07:53 |