![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 602 Pomógł: 30 Dołączył: 1.08.2007 Skąd: Nowy Sącz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, zacząłem ostatnio inaczej patrzeć na temat ORM. jednak co artykuł w sieci to co innego pisze, jedni polecają inni odradzają. Zacząłem uczyć się frameworków i mam już szkic aplikacji którą jest blog. Ma to być aplikacja szkoleniowa i zastanawiam sie czy warto w niej skusić się na ORM. Czy jest wogóle marnować na niego sens? Używam Laravel i dodam, że obecnie mam kilka modeli napisanych z pomocą biblioteki DB z laravela.
Co wy możecie powiedzieć na temat ORM'a? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 298 Pomógł: 447 Dołączył: 16.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
kontra
Rzecz gustu. Cytat('by_ikar') Owszem, będzie to trochę szybciej działało. Ale teraz kwestia tego jak podepniesz pod to cache? Musisz pewnie robić z palca coś pisać etc. W przypadku niektórych ORM'ów to jest kwestia uproszczona do minimum. Stara szkoła mówi, aby jedna rzecz służyła jednemu celowi. Cytat Pamiętaj, że w oprogramowaniu jedyną stałą są "zmiany". Jeśli napiszesz aplikację pod MySQL (to tylko przykład) i będziesz używał MySQL-owego języka zapytań, wtedy po latach ciężko będzie Ci przeskoczyć na inną bazę danych w danej aplikacji - z tego powodu, że w stary kod będzie całkowicie powiązany z daną bazą danych, a jego przepisanie na nowy silnik będzie całkowicie nieopłacalne. Mógłbyś napisać konkretny przykład tego jak przy pomocy ORM przeskakujesz z MySQL na inną, bez najmniejszego problemu? Lub jak to wygląda przy podzapytaniach skorelowanych? I co w przypadku jeśli zmieni mi się nazwa tabeli? -------------------- Nie udzielam pomocy poprzez PW i nie mam GG.
Niektóre języki programowania, na przykład C# są znane z niezwykłej przenośności (kompatybilność ze wszystkimi wersjami Visty jest wiele warta). |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 20:57 |