![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 602 Pomógł: 30 Dołączył: 1.08.2007 Skąd: Nowy Sącz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, zacząłem ostatnio inaczej patrzeć na temat ORM. jednak co artykuł w sieci to co innego pisze, jedni polecają inni odradzają. Zacząłem uczyć się frameworków i mam już szkic aplikacji którą jest blog. Ma to być aplikacja szkoleniowa i zastanawiam sie czy warto w niej skusić się na ORM. Czy jest wogóle marnować na niego sens? Używam Laravel i dodam, że obecnie mam kilka modeli napisanych z pomocą biblioteki DB z laravela.
Co wy możecie powiedzieć na temat ORM'a? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 321 Pomógł: 55 Dołączył: 19.04.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@sazian no właśnie chodziło mi, że możesz je podejrzeć tym samym wiadomo jak "ORM to robi"
TMożesz je zmienić. podasz jakiś przykład ? -------------------- Polecam MyDevil hosting idealny dla deweloperów
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 798 Pomógł: 307 Dołączył: 13.05.2009 Skąd: Gubin/Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
podasz jakiś przykład ? Każdy przykład z większości ORM'ów, to przykład na zmianę zapytania, te zapytania nie są gdzieś na sztywno wrzucone do kodu, tylko są "sklejane". A jeżeli już na maksa chcesz coś czego dany ORM nie oferuje, to większość ORM'ów oferuje możliwość wklepania raw sql'a. Mam wrażenie że wam się wydaje, że taki ORM ma na stałe jakieś zapytania wklepane, i nic poza określone zapytania nie można wykonać. Cóż, pewnie i są takie ORM'y, ale właśnie ze względu na swoje małe możliwości są mało popularne. Te popularniejsze oferują praktycznie większość tego co oferują bazy danych, jak ci tego mało, to są raw sqle. Dla przykładu przejrzyjcie dokumentacje eloquenta: http://laravel.com/docs/4.2/eloquent i powiedzcie czy nie ma tam czegoś, z czego chcielibyście skorzystać, albo was ogranicza. Chyba że jeszcze o coś innego chodziło, no to fajnie by było gdybyście rozwinęli swoją myśl. Ten post edytował by_ikar 17.12.2014, 10:06:57 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 21:57 |