Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> [PHP] W jaki sposób czytać kod złożony z setek funkcji?
twojastara

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (10%)
X----

Wątpię by temat miał wzięcie i by ktoś coś odpisał, dlatego bardzo będę wdzięczny za jakąkolwiek poradę w tej kwestii.

Otóż próbuję zrozumieć zasade działania jakiegoś złożonego projektu, na który się składają się setki klas i funkcji.

No załóżmy zainteresowałem się klasą (zasobu Frontcontroller) we frameworku Zend. Wchodząc w definicję klasy widzę, że poza kilkoma funkcjami dziedziczy po innej klasie (Zend_Application_Resource_ResourceAbstract), która jest w innym pliku, otwieram plik i przeglądzam klasę. Widzę w niej kilka funkcji, których znowu definicje są w kolejnych plikach. I ta funckja korzysta z kolejnej funkcji, której znowu definicja jest w jeszcze innym pliku. I tak daklej, i tak dalej. Wiadomo.

No i wlazłem już tak daleko w tym drzewie,że w ogóle zapomniałem co pierwotnie mnie interesowało.

Jak programista do tego podchodzi by połapać się w nowym, nie swoim projekcie? Jak to robicie w praktyce by nie zapętlić się w nieskończoność w zanurzanie się w kolejne funkcje. Może inaczej się nie da. A może dajecie wiarę, że funkcja odbiera konkretny parametr nie interesując się w jaki sposób to robi?

A może na tym własnie polega programowanie we frameworkach, że trzeba poznać każdą funkcję, każdą klasę?

Ten post edytował twojastara 2.12.2014, 01:08:37
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
by_ikar

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Niestety ale pracuje na zend 1.2 i po underscorowych nazwach klas wydawało mi się że chodzi o właśnie tego starego zenda, ale widzę nawet w zend2 wciąż powielają te same sposoby nazywania klas, co jest niestety ale głupie, bo nie po to przestrzenie nazw powstały, aby wciąż emulować przestrzenie nazywają klasy według całej ścieżki do klasy -.-

Jeżeli według ciebie zend ma najwięcej info, no to lepiej popatrz na symfony, na rzecz którego wielu ludzi porzuciło zarówno starego zenda jak i nowego.
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 9.10.2025 - 23:39