![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 9 Pomógł: 0 Dołączył: 29.11.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Mam takie pytanie: w zaki sposób można umieścić dane na stronie www z pliku txt. Chodzi mi o meta tagi, title i jakieś drobne informacje. kod strony to:
Jesto szablon pobrany ze strony http://www.kess.snug.pl/?pid=23&sid=10 i teraz chciałbym aby metatagi były wczytywane z pliku meta.txt:
Jak narazie utknąłem na tym że trzeba taki plik otworzyć w następujący sposób
i siedzę nad tym już 2 dni. Proszę o pomoc i z góry dziękuję Ten post edytował amatorph 29.11.2014, 17:36:51 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 824 Pomógł: 106 Dołączył: 14.03.2012 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Widzę że raczkujemy (IMG:style_emoticons/default/graduated.gif)
php będzie wiedziało z której linii id będzie miało pobierać informację. Trzeba bedzie je nakierować Sprawdzić w jaki sposób wczytać plik meta.txt http://php.net/manual/pl/function.file.php Za jej pomoca otrzymasz tablice zmiennych, $tablica[0] bedzie 1 linijka pliku $tablica[1] 2 linijka itd nazwy plikow masz 1.html 2.html pamietaj ze gdy $_GET['go']=1 - 1 strona ty pobierasz z pliku 1 linijke ale w tablicy liczone jest od zera. Mozesz to obejść i nazwać sobie plik 0.html wtedy bedziesz miał bez problemu (IMG:style_emoticons/default/sekret.gif) Eksplodować ten plik - czyli tak jakby przeformatować funkcją explode (chyba) na czytelny dla php jako tabela lub baza danych explodowac $tablica[0] po znaku ktorym rozdzielasz"|" w wyniku otrzymasz tablice "zagnieżdzoną" (rozgałęzienie) $tablica[0][0] 1 wyraz 1 linijki $tablica[0][1] 2 wyraz 1 linijki no i potem mozesz przypisac te wartosci do $description, $keywords, $title, $tekst, $tekst2, $tekst3 Sposoby które bedziesz wykorzystywał nie są super optymalne ale polecam przebrnąć je na początek, naucz się rozróżniać czym jest zmienna, tablica, funkcja, bazydanych to oddzielny temat ty narazie drążysz pliki tekstowe, życzę owocnej nauki. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 5.10.2025 - 21:06 |