![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 821 Pomógł: 111 Dołączył: 11.09.2006 Skąd: Biała Podlaska Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, mam pytanie dotyczące bezpieczeństwa używania 2 funkcji w if. Otóż chciałbym użyć czegoś takiego:
Gdzie form_vaidation weryfikuje dane, natomiast addServer dodaje już wpis do bazy danych. Jednak drugie bez pierwszego nie ma prawa się wykonać, mógłbym to zagnieździć w kolejnym if - jednak ciekawi mnie, czy forma o którą pytam jest dozwolona czy lepiej jej unikać. Wykonałem test polegający na funkcji:
Druga funkcja nie jest wykonywana, mimo wszystko wole zapytać. Pozdrawiam. Ten post edytował Rysh 22.11.2014, 20:33:46 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 807 Pomógł: 1828 Dołączył: 11.03.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W drugim przypadku nie wywołujesz funkcji a, lecz porównujesz ją ze stałą.
Wszystkie warunki w "płaskim" if są sprawdzanie (na podstawie pierwszego nie można stwierdzić prawdziwości całości), chyba, że parser optymalizuje takie zapytanie do zagnieżdżonego, ale tego nie wiem. Nie ma znaczenia czy jest to "płaski" if czy zagnieżdżona struktura, przynajmniej z punktu widzenia wydajności. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 8.10.2025 - 23:07 |