![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 342 Pomógł: 15 Dołączył: 30.08.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Chcę w ramach ćwiczenia napisać sobie prosty panel administracyjny na podstawie hierarchi szkolnej. Jako, że OOP ledwo co umiem, a bez praktyki nie ma wyników to chcę sobie to przećwiczyć.
Hierarchia szkolna Dyrektor, nauczyciel, uczeń. Nie bardzo mam pojęcie jak to rozłożyć w klasach wszystko. Myślałem nad czymś takim klasa abstrakcyjna osoba, klasa dziedzicząca po osoba Dyrektor, Nauczyciel, Uczeń. Każda grupa ma swoje metody. Np Nauczyciel, zmień ocenę. Kolejne klasy to: Config (polaczenie z bazą przez PDO)- myślałem nad Singletonem. login (klasa obsługująca logowanie użytkowników) register- klasa rejestrująca użytkowników Myslałem nad 4 tabelami w MYSQl- Dyrektor, Nauczyciel, Uczeń, Uprawnienia. Choć podejrzewam, że rozbicie tego nie ma sensu. Mógłby mi ktoś to nakreślić? no nie potrafię rozłożyć nawet małego projektu w oparciu o klasy, nie wiem co ma być do czego. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 342 Pomógł: 15 Dołączył: 30.08.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzięki za rozbudowaną odpowiedź. W kwestii wyjaśnienia jeszcze. to nie jest tak, że nie umiem w ogóle programować. Znam na poziomie konsoli c++, delphi. PHP struktualnie jako tako. Zaś OOP to na razie czarna magia. Nic spróbuję sobie to jakoś rozpisac, poczytać i zobaczymy co wyjdzie z tego (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 5.10.2025 - 10:51 |