Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> Koncepcja OOP dla małego projektu
Boshi

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Chcę w ramach ćwiczenia napisać sobie prosty panel administracyjny na podstawie hierarchi szkolnej. Jako, że OOP ledwo co umiem, a bez praktyki nie ma wyników to chcę sobie to przećwiczyć.

Hierarchia szkolna
Dyrektor, nauczyciel, uczeń. Nie bardzo mam pojęcie jak to rozłożyć w klasach wszystko. Myślałem nad czymś takim

klasa abstrakcyjna osoba, klasa dziedzicząca po osoba Dyrektor, Nauczyciel, Uczeń. Każda grupa ma swoje metody. Np Nauczyciel, zmień ocenę. Kolejne klasy to:
Config (polaczenie z bazą przez PDO)- myślałem nad Singletonem.
login (klasa obsługująca logowanie użytkowników)
register- klasa rejestrująca użytkowników

Myslałem nad 4 tabelami w MYSQl- Dyrektor, Nauczyciel, Uczeń, Uprawnienia. Choć podejrzewam, że rozbicie tego nie ma sensu.

Mógłby mi ktoś to nakreślić? no nie potrafię rozłożyć nawet małego projektu w oparciu o klasy, nie wiem co ma być do czego.
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
Boshi

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Dzięki za rozbudowaną odpowiedź. W kwestii wyjaśnienia jeszcze. to nie jest tak, że nie umiem w ogóle programować. Znam na poziomie konsoli c++, delphi. PHP struktualnie jako tako. Zaś OOP to na razie czarna magia. Nic spróbuję sobie to jakoś rozpisac, poczytać i zobaczymy co wyjdzie z tego (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 5.10.2025 - 10:51