![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 342 Pomógł: 15 Dołączył: 30.08.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Chcę w ramach ćwiczenia napisać sobie prosty panel administracyjny na podstawie hierarchi szkolnej. Jako, że OOP ledwo co umiem, a bez praktyki nie ma wyników to chcę sobie to przećwiczyć.
Hierarchia szkolna Dyrektor, nauczyciel, uczeń. Nie bardzo mam pojęcie jak to rozłożyć w klasach wszystko. Myślałem nad czymś takim klasa abstrakcyjna osoba, klasa dziedzicząca po osoba Dyrektor, Nauczyciel, Uczeń. Każda grupa ma swoje metody. Np Nauczyciel, zmień ocenę. Kolejne klasy to: Config (polaczenie z bazą przez PDO)- myślałem nad Singletonem. login (klasa obsługująca logowanie użytkowników) register- klasa rejestrująca użytkowników Myslałem nad 4 tabelami w MYSQl- Dyrektor, Nauczyciel, Uczeń, Uprawnienia. Choć podejrzewam, że rozbicie tego nie ma sensu. Mógłby mi ktoś to nakreślić? no nie potrafię rozłożyć nawet małego projektu w oparciu o klasy, nie wiem co ma być do czego. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 251 Pomógł: 23 Dołączył: 23.04.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kurcze, przeczytałem Twojego posta i zobaczyłem obraz siebie sprzed lat... ; )
Zastanawiałem się: "Jak się robi te internety?". Rozmyślałem - jak zabrać się do serwisu? Jakiego języka użyć? Jak to wszystko działa? Jak to się robi? Później gdy już nabrałem pojęcia, wtedy zastanawiałem się jak pisać te aplikacje - liznąłem jako tako kilka języków, wiedziałem co to zmienna, jak robi się pętle, wiedzy z czasem przybywało, a pytań ubywało. ; ) Powiem Ci jedno - musisz dużo czytać i dużo eksperymentować. Zacznij już teraz. Eksperymentuj, napisz swój system i poprawiaj go. Tylko wtedy dowiesz się jakie zmiany są dobre, a jakie złe. Poczytaj o zdrowych zasadach programowania, tj. Object Oriented Design i Object Oriented Analysis. Tam jest zawarta wiedza której poszukujesz. I pamiętaj - kod staraj się pisać w taki sposób, aby łatwo można było go zmodyfikować. To jest cel nr 1 programisty. Jedyna stała w programowaniu to "zmiany". Poczytaj o dobrych zasadach "SOLID". Jeśli przerobisz te tematy, wtedy będziesz wiedział jak podejść do programowania i nie będziesz szukał "złotej odpowiedzi". Po prostu pamiętaj - tutaj chodzi o to, aby Twój kod trzymał się pewnych zasad. Na koniec doda jeszcze znane powiedzenie, że jeśli dasz 10-ciu doświadczonym programistom jakiś problem do rozwiązania, to otrzymasz 10 rozwiązań - i każde z nich będzie inne i porównywalnie dobre... Niech Ci to da do myślenia. ; ) Poczytaj więc o "SOLID", Object Oriented Design i Object Oriented Analysis. Za dużo musielibyśmy Ci tłumaczyć, abyś zrozumiał jak zabierać się do programowania, bo ten temat jest szeroki i głęboki. Powodzenia w świecie, gdzie nie ma idealnej odpowiedzi - Welcome, young programmer! ; ) Myslałem nad 4 tabelami w MYSQl- Dyrektor, Nauczyciel, Uczeń, Uprawnienia. Choć podejrzewam, że rozbicie tego nie ma sensu. Nie, 4 tabele to złe rozwiązanie. Zrób jedną tabelę "users", tylko niech użytkownicy mają swoje role i uprawnienia (polecam temat ACL). |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 11.10.2025 - 21:58 |