Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> ERP/CRM własnego projektu
zwora

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam,

Mam małą firmę produkcyjną i chciałbym sobie trochę uprościć/zautomatyzować zarządzanie nią. Do tej pory stworzyłem sobie system oparty na javascripcie, php i bazie danych i dość dobrze spełnia swoje założone funkcje. Teraz chciałbym go rozbudować, ale jest to dość czasochłonne zadanie i wolałbym zamiast siedzieć nad kodem skorzystać z jakiegoś CMSa, w którym szybciej mógłbym osiągnąć te same cele. Zatem musiałbym mieć możliwość definiowania różnych interfejsów i funkcjonalności dla różnych grup użytkowników, wiązania poszczególnych elementów z tabelami w bazach danych. W zasadzie cała informacja o działaniu firmy (klienci, towary, podzespoły, faktury i dokumenty, itp) musiałaby być zawarta w bazie, a CMS miałby służyć do odpowiedniego prezetowania tej treści i jej modyfikacji. Do tej pory nie miałem doświadczenia z CMSami (poza gotowym oprogramowaniem sklepu prestashop) i dlatego potrzebuję ukierunkowania na najwłaściwsze rozwiązanie. Myslałem o Joomla, ale może jest coś lepszego w tej kwestii.

P.S. Zależy mi, żeby mógł sam sobie modyfikować wszystko, więc gotowe oprogramowanie raczej nei chodzi w grę.

Dziękuję i pozdrawiam

Ten post edytował zwora 13.11.2014, 16:59:59
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
zwora

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Dzięki za odpowiedzi. W obecnej postaci problematyczne jest to, że rozwijam swój system na zasadzie kolejnego dodawania poszczególnych funkcjonalności i w związku z tym nie wszystkie elementy są uniwersalne (dające się wykorzystać w wielu miejscach) i skrypty stają się długie i trudne do edycji. Np. chcąc dodać jakiś formularz, który w elementach kotrolnych (np. input type="text", lub select) wyświetlał by pewne dane z bazy a po modyfikacji by je zapisywał, to muszę robić osobne skrypty php do pobrania danych, do zapisania lub usunięcia, później muszę odebrać te dane w formacie xml i odpowiednio przetworzyć, a następnie dynamicznie utworzyć kod html poprzez zmienną tekstową w javascript, którą następnie podstawiam za własność innerHTML obiektu odpowiedniego kontenera. A może jest jakieś środowisko, w którym po prostu w trybie graficznym zrzucałbym na kontener kontrolki i przypisywał odpowiednie pola w bazie danych, a odpowiednie skrypty php generowałyby się automatycznie. Coś w stylu visual c++, ale dla aplikacji internetowych. Chodzi mi o przyspieszenie procesu programowania oraz jeśli to możliwe dostęp do bibliotek gotowych funkcji. Jeśli natomiast byłyby miejsca, gdzie należy samemu coś oprogramować, to nie powinienem mieć problemu. Wszystko da się zrobić w tradycyjny sposób, ale nie zawsze efekt będzie optymalny i no i ilość poświęconego czasu też nie jest bez znaczenia. Może ktoś stowrzył coś w rodzaju Visual Ajax (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 12.10.2025 - 07:32