![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 155 Pomógł: 1 Dołączył: 12.12.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Z racji rozwoju frameworków czas się przeżucić na coś nowego. Pisałem w CI, Kohana, Symfony 1, teraz Zend 1 od 1,5 roku. Myślałem o Zend 2 ale to całkowicie inna struktura niż Zend 1. Postawiłem ostatnio projekcik zbudowałem sobie nowe moduły ale to inna bajka niż Zend 1. Wszystko trzeba na nowo opanować. I teraz pytanie, czy jest sens brać się za ZF2 czy nie lepiej czasem przerzucić się na Symfony 2. Pewno jest tutaj kilka osób co pisze na codzien w SF2. Jak wydajność i nauka SF2? Chcę postawić nowego CMS i taki dosyć spory CRM. Czy w SF2 występje coś do generowania CRUD (jak było w admin generator w SF1?). Proszę o info. Ten post edytował basso 18.11.2012, 23:01:27 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 319 Pomógł: 118 Dołączył: 26.11.2003 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie zabijecie jak odkopię stary temat?
Minęło trochę czasu, obydwa frameworki się rozwijają. Może też autor podjął od tamtego czasu decyzję i ma nowe wnioski. Mnie dalej zastanawia w co się zagłębić bardziej, bo na razie nie znajdę czasu na opanowanie obydwu FW. Drasnąłem obydwa i jak to wszyscy mówią, faktycznie Symfony 2 bije ZF jeśli chodzi o rapid dev. Ale czy przy bardziej rozbudowanych aplikacjach, nie staje się kulą u nogi? Z moich obserwacji wynika, że pisząc bloga, na pewno napiszemy go szybciej z SF, ale w momencie, kiedy z tego bloga zaczniemy tworzyć sklep pokroju magento, czy nie okaże się, że wszystkie udogodnienia ze strony Symfony, będą jedynie miłym dodatkiem, który trzeba dodatkowo wymijać? Sam zajmuje się m.in. rozwojem średnio zaawansowanych CMSów i sklepów, ale już przestarzałych i moim zadaniem będzie wybór nowego frameworka. Czy sensowne jest Waszym zdaniem poświęcenie czasu całego zespołu na zapoznanie się z obydwoma FW i sprawdzenie w praktyce, który będzie lepszym wyborem na aktualne potrzeby firmy? Debaty w internecie na temat tych dwóch rozwiązań, zazwyczaj wyglądają jak walka fanów o to, czy lepiej śpiewa Bieber czy Rihanna, a przecież każdy robi to inaczej. Dlatego od jakiegoś czasu już ręce mi opadają, kiedy chcę wybrać FW bazując na opiniach ludzi, którzy w praktyce nie znają obydwu FW i bronią tego jedynego. Wydaje się wszystko proste, niech wszyscy w zespole napiszą bloga i wybiorą (kiedyś tak zrobiłem z ZF 1). Problem jest taki, że jako zespół, ZF1 poznaliśmy nie po napisaniu tego bloga testowego, lecz po napisaniu sporej aplikacji - uważając, że już wiemy co to jest. Nie wyszło źle (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) Ale po roku, dziwnie się patrzyło w źródła. Może ktoś z Was miał przełomy w wyborze/zmianie frameworka? |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 17.10.2025 - 21:08 |