![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 111 Pomógł: 16 Dołączył: 20.02.2014 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Witam. Dziś dopiero przypomniało mi się o GIODO w połowie projektu. Chciałbym zapytać Was - ludzi doświadczonych, może ktoś miał już styczność z tą instytucją, czy zgłaszanie zbioru danych osobowych samemu jest trudne? Widziałem wiele razy ogłoszenia, że ktoś zapłaci za zgłoszenie do GIODO, i były to kwoty 1-2 tyś. zł. Czytam sobie teraz w necie, niby fajnie ok, a tu jakieś dokumenty trzeba - polityka bezpieczeństwa i instrukcja zarządzania systemem informatycznym, jakiś audyt musi firma przeprowadzić (także $$$). Aż ręce mi opadły... Ledwo uda mi się jakieś drobne pieniądze załatwić na start projektu a tu jakieś GIODO z 1-2 tyś. zł trzeba by mieć. Na stronie mojej z takich danych to użytkownik musi przy rejestracji podać swoje Imię, Nazwisko oraz wybrać z listy swoje Miasto/Miejscowość, a także może ustawić sobie zdjęcie profilowe. Poradźcie coś proszę bo nie mam pojęcia co zrobić - myślałem niedawno, że lipa będzie z zakładaniem firmy gdyby była potrzeba, ale to GIODO jest gorsze (droższe) niż ten cały porypany ZUS...
Ten post edytował adrianpl20 26.10.2014, 14:39:28 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 807 Pomógł: 1828 Dołączył: 11.03.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzwoniąc do GIODO ktoś Ci pomoże, zarówno odpowie na Twoje pytania, jak i problemy związane z wypełnieniem formularza.
Pamiętaj o tym, że jeśli zbiór danych osobowych znajduje się na serwerze zewnętrznym (nie obsługujesz go fizycznie, lecz wykupiłeś hosting), to firma hostingowa jest podmiotem współprzetwarzającym te dane osobowe. Nie pamiętam jednak, czy wtedy wypełnia się dwa osobne zgłoszenia, czy jedno. Jeśli wyślesz zapytanie do takiej firmy, to otrzymasz informację co i gdzie masz zaznaczyć w zgłoszeniu. Jeśli nie czujesz się na siłach, to po prostu pogadaj z jakimś prawnikiem, na pewno nie wydasz 1-2 tys. zł. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 13.10.2025 - 22:36 |