Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> [SF][Symfony2][SF2] pytanie odnośnie dokumentacji - przykładu, "How to Implement a simple Registration Form"
Forti

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

How to Implement a simple Registration Form <- to zdanie mówi samo za siebie, prawda?

a teraz pytanie bardzo ważne odnośnie tegoż linku:
http://symfony.com/doc/current/cookbook/do...ation_form.html

Pytanie do tych, co tworzą w symfony: dlaczego ten, kto pisał ten przykład tak bardzo go skomplikował?
Zamiast zrobić prosty warunek dla zaznaczenia akceptacji regulaminu, to mamy - jak na moje oko (krzywe bo krzywe, zmęczone, ale jednak) dwa kontrollery i praktycznie dwa formularze i mase zbędnego kodu.

Ja rozumiem - sztuka dla sztuki.. ale jak dla mnie to jest to zwykłe utrudnianie, czy się mylę?

Może ja czegoś nie ogarniam, nie wiem - nie mam pojęcia.
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
by_ikar

-----

Utrudnianie? Czego dokładnie utrudnianie? Taki przykład można wygenerować w kilka minut, i jedynie potem dostosować to co wygenerowaliśmy do swoich potrzeb. Taki podziała właśnie jest czytelny (nie koniecznie trzeba lubić klasy generujące formularze). Najpewniej dopiero zaczynasz z obiektówką, stąd wydaje ci się że kodu jest za dużo, a wcale go dużo nie ma, nawet jakbyś miał to napisać z palca jest to maks kilkanaście min..
+Quote Post
Forti

-----

Cytat(by_ikar @ 22.10.2014, 11:33:21 ) *
Utrudnianie? Czego dokładnie utrudnianie? Taki przykład można wygenerować w kilka minut, i jedynie potem dostosować to co wygenerowaliśmy do swoich potrzeb. Taki podziała właśnie jest czytelny (nie koniecznie trzeba lubić klasy generujące formularze). Najpewniej dopiero zaczynasz z obiektówką, stąd wydaje ci się że kodu jest za dużo, a wcale go dużo nie ma, nawet jakbyś miał to napisać z palca jest to maks kilkanaście min..

Po prostu mam porównanie z np. laraveler, gdzie jeden formularz generowałem w widoku, kontroler GET do jego wyświetlenia i kontroler POST to jego obsługi - to było "proste" i zwięzłe.

Tutaj mamy:
- klasę formularza w bundle/form/formType
- widok formularza w bundle/repository/view/form.html.twig
- kontroler POST/GET (ok - tutaj jest łatwiej)

dla mnie to troche przekombinowane (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) Fakt - jeszcze nie do końca rozumiem symfony i tą logikę, dlatego przyszedłem z tym tutaj. Być może po prostu ktoś przytoczy lepszy argument niż "tak jest lepiej".
+Quote Post
by_ikar

-----

Cytat(Forti @ 22.10.2014, 19:57:40 ) *
Po prostu mam porównanie z np. laraveler, gdzie jeden formularz generowałem w widoku, kontroler GET do jego wyświetlenia i kontroler POST to jego obsługi - to było "proste" i zwięzłe.

Tutaj mamy:
- klasę formularza w bundle/form/formType
- widok formularza w bundle/repository/view/form.html.twig
- kontroler POST/GET (ok - tutaj jest łatwiej)

dla mnie to troche przekombinowane (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) Fakt - jeszcze nie do końca rozumiem symfony i tą logikę, dlatego przyszedłem z tym tutaj. Być może po prostu ktoś przytoczy lepszy argument niż "tak jest lepiej".

W symfony masz klasę do generowania całego formularza, w laravel nie tworzysz klasy formularza, tylko na poziomie widoku wyświetlasz poszczególne elementy które chcesz wyświetlić. I jest to trochę inne podejście do formularzy, co nie znaczy że w symfony nie mógłbyś zrobić formularza dokładnie tak samo. Bo dodaj jakąś walidacje, dodaj jakieś dodatkowe pola i wyjdzie na to samo..

PS nie różnią się aż tak bardzo, bo w wielu kwestiach są bardzo podobne, chociażby dlatego że laravel wykorzystuje cały httpkernel z symfony (plus kilka innych komponentów).

Ten post edytował by_ikar 23.10.2014, 07:44:27
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 5.10.2025 - 19:38