![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 85 Pomógł: 0 Dołączył: 17.04.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Pytanie dotyczy modyfikacji mojego formularza.
W tej chwili moje checkbox'y w formularzu wygladają tak:
Chciałbym jednak dla części z checkbox uzyskać zwiększoną funkcjonalność. Chodzi o to. żeby użytkownik formularza mógł zmodyfikować domyślną wartość tego checkboxa "przykłądowy tekst z wartością" na inną. Czyli chciałbym przesyłać wartość pola textarea, jeżeli odpowiadający mu checkbox został zaznaczony (przesłąć textarea jako wartość checkbox). Założenia: 1) Chciałbym, aby powiązane pary checkbox - textarea znalazły się w tablicy check[], aby uniknąć nadawania każdemy z checkboxów innej nazwy i niepotrzebnego zwielokrotnienia liczby danych przesyłąnych z formularza. Jeżeli nazwa musi być indywidualna dla kazdego checkbox to jak wstawić zaznaczone checkboxy do tabeli check[] przed wysłaniem danych z formularza. Rozumiem że pary checkbox - textarea powinny być powiązane jakimś id (IMG:style_emoticons/default/questionmark.gif) ? aby stworzyć powiązanie tych dwóch elementów (IMG:style_emoticons/default/questionmark.gif) Proszę o podpowiedź jak to zrealizować. Dziekuję |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 85 Pomógł: 0 Dołączył: 17.04.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W moim przypadku zastosowanie polega na tym, że użytkownik wypełnia formularza (krokowy) gdzie zaznacza predefiniowane rekordy (zdania). Efektem ostatecznym jest stworzenie za pomocą biblioteki OpenTBS dokument word / raportu. Edytowane textarea daje użytkownikowi możliwość modyfikowania predefiniowanych rekordów zanim zostanie stworzony ostateczny raport. Ot i taka idea i zastosowanie.
To co teraz jeszcze musze zrobić to w pliku checkbx.php rozdzielić zaznaczone checkbox i przypisać je do zmiennych np. $sekcja1, $sekcja2 etc. ale zakładam, że poradzę sobie z tym dodając waruneki tutaj:
Jedyne co mi pozostaję na tym eptapie to przyznanie się, że jestem kompletnym brodzikiem intelektualnym... Podane przez ciebie rozwiąznie:
zwraca tablicę wielowymiarową z zaznaczonymi checkbox i odpowiadającymi im polami textarea. Jak pamiętasz (lub nie) ja potrzebuję otrzymać nie jedną tablicę a zestaw tablic dla kolejnych prefixów... czyli tablice: $prefix_name = $set['text'] Czyli jako rezultat chciałbym otrzymać tutaj 3 tablice (odpowiedno qwer, asdf, zxcv), dla zaznaczonych dla nich checkboxów... Niby mam wszystko na tacy, ale mój mały mózg nie obejmuje tych wszystkich tablic wielowymiarowych, funkcji i pętli... Tutaj wymęczyłem takie coś
Co zwraca mi prawidłową liczbę tablic (to znaczy dla zaznaczonego conajmniej jednego checkbox z każdego prefixa) zwraca mi 3 tablice. Jednak nadpisują się checkboxy w poszczególnych tablicach i każda zawiera tylko jeden element. Czyli dla zaznaczonego checkbox (pytanie 3, pytanie 4, pytanie 7, pytanie 8) otrzymuje:
brak w tablicy zxcv [text] => pytanie 7 (nadpisane pewnie przez pytanie 8) Walczę dalej, ale oczywiście, będe wdzieczny za pomoc. Ten post edytował pela222 15.10.2014, 11:26:37 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 4.10.2025 - 07:08 |