Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> Gra multiplayer w czasie rzeczywistym
d.stp

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Zleciłem stworzenie prostej gry multiplayer (dla dwóch osó(IMG:style_emoticons/default/cool.gif) w czasie rzeczywistym. Zgłosiło się kilku programistów i każdy zaproponował inne rozwiązanie komunikacji między graczami. Jeden zrobił już demko wykorzystując html5 + canvas i działa w sumie bardzo dobrze, ale kontakt nam się urwał...

Reszta zaproponowała wykorzystanie Flash i tutaj zaczyna się problem. Nie znam się kompletnie na tworzeniu gier w czasie rzeczywistym, ale każdy mi tak namieszał w głowie że już się pogubiłem z tym wszystkim. Chodzi mi o komunikacje z serwerem. Jeden napisał, że dla dwóch osób wystarczy za każdym razem nawiązywać nowe połączenie i przy dwóch osobach nie będzie tzw. lagów. Inny programista napisał, że może to zrobić wykorzystując framework (czy oprogramowanie) zwany Smart Fox. Problem w tym, że to rozwiązanie jest płatne i do tego trzeba mieć jakiś specjalny hosting, który kosztuje ponad 100$ za miesiąc. Chcę redukować koszta jak tylko się da i takie rozwiązanie z góry odpada.

Dostałem też wiadomość, że wykorzystanie websocketów i node.js mija się z celem... To prawda?

Dlatego chciałbym się doradzić doświadczonych osób jak stworzyć prostą grę multiplayer w czasie rzeczywistym przy minimalnych kosztach.

Gra musi działać płynnie. Jakie rozwiązanie najlepsze będzie?

Ten post edytował d.stp 9.10.2014, 13:04:03
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
d.stp

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Działa super. Moja gra ma być dużo, dużo prostsza. Bez grafiki, bez dźwięków, dwóch graczy którzy mogą się poruszać i do siebie strzelać. Czyli już wiem, że spokojnie wykorzystując html5 + canvas no i websockety + node.js gierka będzie dobrze działała. A jakiś serwer gdzie będę mógł wrzucić tą gierkę? Serwer dedykowany, na którym stoi potężny serwis (ok. 10k uu dziennie) wystarczy, żeby taka gierka działała dobrze?
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 11.10.2025 - 12:35