![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 88 Pomógł: 1 Dołączył: 13.08.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Takie pytanie... czy ucząc się PHP warto jeszcze uczyć się strukturalnego, czy lepiej od razu obiektowego?
Sporo czytam, słucham tutoriali i mam dylemat. A jeśli obiektowo, to czy micro-frameworki odpadają? Czy strukturalnie + micro frameworki Fat-Free, Yaf, etc. ? Czy obiektowo i ... ? Co sugerujecie? Jak się już zacząłem uczyć, to chciałbym porządnie... Ten post edytował arstherapia 28.09.2014, 18:16:42 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 88 Pomógł: 1 Dołączył: 13.08.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ta, wszystko jest banalne jak się spędzi w czymś parę / naście / dziesiąt godzin...
Ludzie, w ten sposób to ja nigdy nie napiszę tego sklepu dla siebie ! Najpierw miało być statycznie, potem doszły fragmenty php, potem doszła baza danych, potem wiele tablic i joiny... Jak się będę więcej uczył niż pisał, to może i powstanie ten sklep obiektowo napisany i w jakimś wypasionym framework'u, ale w 2064 roku, ja będę miał siwą brodę do pasa, a komputery zmienią się 127 razy... Serio, gdzie jest granica między uczeniem się, a pisaniem, tak jak się umie? Wiem, wiem, sam pytałem o krzywą uczenia się, teraz pytam gdzie jest ten króliczek... |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 798 Pomógł: 307 Dołączył: 13.05.2009 Skąd: Gubin/Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ta, wszystko jest banalne jak się spędzi w czymś parę / naście / dziesiąt godzin... Ludzie, w ten sposób to ja nigdy nie napiszę tego sklepu dla siebie ! Najpierw miało być statycznie, potem doszły fragmenty php, potem doszła baza danych, potem wiele tablic i joiny... Jak się będę więcej uczył niż pisał, to może i powstanie ten sklep obiektowo napisany i w jakimś wypasionym framework'u, ale w 2064 roku, ja będę miał siwą brodę do pasa, a komputery zmienią się 127 razy... Serio, gdzie jest granica między uczeniem się, a pisaniem, tak jak się umie? Wiem, wiem, sam pytałem o krzywą uczenia się, teraz pytam gdzie jest ten króliczek... Ale te przestrzenie to na prawdę banalna sprawa.. Jest to nic innego jak swego rodzaju grupa. W grupie możesz umieścić albo obiekty, albo inne grupy które mają obiekty. Z tym że musisz pamiętać, że aby mieć dostęp do danej grupy, musisz wcześniej wpisać magiczne use GRUPA/KLASA i gotowe. To jest ta sama zasada co z folderami na komputerze. Możesz mieć folder w folderze, i tak w sumie możesz zagnieździć foldery ile chcesz. A w poszczególnych folderach możesz trzymać pliki. Gdzie pliki to nic innego jak twoje klasy/funkcje. I tak masz przestrzeń (folder) którą musisz poprzedzić nazwę swojej klasy/funkcji aby "ścieżka" do tej klasy/funkcji była odpowiednio rozumiana przez "system". Bo o ile w jednym folderze nie możesz mieć dwa razy pliku o tej samej nazwie, to w innym folderze (przestrzeni) możesz już przecież mieć. I tak samo to działa w php, czy innych językach. Po prostu zamiast odwołać się do samego pliku (klasy/funkcję), bo przecież plików o takiej samej nazwie może być wiele; a system niby skąd ma wiedzieć o który dokładnie plik (klasę/funkcję) chodzi, więc musisz podać pełną ścieżkę. I jeżeli teraz to zrozumiałeś, zadaj sam sobie pytanie, co jest trudnego w zrozumieniu tego, że tak wiele osób demonizuje przestrzenie do tego stopnia, że pewnie musisz być po kilku fakultetach żeby to skumać. Co mam nadziej dość jasno zobrazowałem moim przykładem.. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 14.10.2025 - 13:22 |