Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> Jaki komputer pod prywatny serwer?
Daimos

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam
Mam zamiar postawić sobie prywatny serwer w domu. Jako, że korzystać z niego będzie tylko kilka osób, a wykorzystywany będzie do przechowywania plików, może git, apache, to mam minimalne wymagania sprzętowe. Teraz zastanawiam się co tutaj kupić, żeby za dużo nie wydać, a żeby też pobór prądu był w miarę przyjazny (zostałem pokarany straszną taryfą dzienną za prąd (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) ).
Szukam i szukam informacji, ale ciężko znaleźć jakieś pomocne opinie. Może ktoś z Was coś doradzi?

Mocno mnie zastanawia, czy dobrym rozwiązaniem, byłoby raspberry pi. Jeśli jest taka możliwość, a coś czytam, że daje radę, to ciekawe doświadczenie.

-- edit, dla kogoś kto nie będzie czytał całej rozmowy, krótkie podsumowanie:
malina odpada, w zamian dużo lepsze wydaje się banana pi, tylko czy wystarczy...

Ten post edytował Daimos 30.09.2014, 15:49:56
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
by_ikar

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Jak lubisz grzebać to jak najbardziej mialina czy też ulepszona wersja bananapi powinna być jak najbardziej ok pod tego typu rzeczy. Ewentualnie możesz poszukać czegoś na płycie ITX czy nawet mniejszego, do tego jakiś niewielki zasilacz i masz gotowy serwerek. Można czasami na allegro znaleźć coś fajnego w fajnej cenie, a można wydać też trochę więcej grosza i zrobić całkiem konkretny mini pc. Popatrz na allegro za częściami w formacie ITX czy mini-itx.
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 28.12.2025 - 16:20