Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> [PHP]Krzywa uczenia się PHP: strukturalnie, obiektowo, micro frameworks?
arstherapia

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Takie pytanie... czy ucząc się PHP warto jeszcze uczyć się strukturalnego, czy lepiej od razu obiektowego?

Sporo czytam, słucham tutoriali i mam dylemat.

A jeśli obiektowo, to czy micro-frameworki odpadają?

Czy strukturalnie + micro frameworki Fat-Free, Yaf, etc. ?

Czy obiektowo i ... ?

Co sugerujecie? Jak się już zacząłem uczyć, to chciałbym porządnie...

Ten post edytował arstherapia 28.09.2014, 18:16:42
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
golabow

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Moim zdaniem jeśli nie umiesz programować to najepiej zacząc uczyć się podstaw na C++. Dlaczego?
Po pierwsze ten język jest podstawą wielu języków między innymi PHP. Jeżeli umiesz C++ to przejście do PHP to moment.
Po drugie jest to język o typowaniu silnym ( np. w czasie deklaracji zmiennych musisz okreslic ich typ ), warto to opanować ( wiem że część osob wybiera PHP bo jest "prostszy" ) będzie Ci latwiej poźniej z innymi językami.

Jak już opanujesz część strukturalną to nie rzucaj się na frameworki, tylko zacznij od paru prostych projektów z obiektowością, najlepiej aby wykorzystał wszystkie możliwości, przez co się wiele nauczysz.

Jak już obiektowość będziesz miał w małym paluszku to czas na framework. Najlepiej odrazu Symfony lub Zend, przyda Ci się do pracy.

PS. Przestrzeń nazw można łatwo wytłumaczyć na przykładzie folderów. Przestrzeń nazw jest jak folder, jeśli chcesz mieć dwa pliki o takiej samej nazwie to musisz je umieścić w różnych folderach, bo inaczej dojdzie do kolizji nazw.
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 14.10.2025 - 08:49