![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 251 Pomógł: 23 Dołączył: 23.04.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam szanowne grono,
Hmm, każdy z czasem zaczyna myśleć, aby zrobić coś dla siebie - no i przy okazji ma malutką nadzieję, że mooooże stanie się tak, że kiedyś będzie mógł usiąść na plaży (Hawaje, Karaiby) z drinkiem w ręku, wsłuchując się w fale oceanu i rozkoszować się faktem, że jednak coś się w życiu udało i że można tak spędzać czas... częściej. ; ) Tak, możemy pomarzyć. Dobra, wracając do tematu - od około dwóch lat w mojej głowie rodziła się myśl StartUp-u. Oglądałem konferencje, zapisywałem swoje pomysły, czekałem na "to coś". W końcu jestem w fazie, kiedy to już wiem na czym chcę się skupić no i pojawia się myśli: Czy warto postawić na PHP? Myślałem o tym namiętnie. Osobiście wolę "bezpieczniejsze rozwiązania" (w sensie języki silnie typowane, gdzie trudniej sobie strzelić w stopę). PHP ma mocne i słabe strony. Dopiero teraz, gdy startUp zaczyna mnie dotyczyć, wtedy do głowy przychodzą mi myśli, które wcześniej nie przychodziły. Z jednej strony to bogaty w biblioteki język, pozwalający szybko pisać web-aplikacje. Z punktu biznesowego także jest dobry - w razie gdyby projekt wypalił, wtedy łatwiej, taniej i szybciej można wynająć zespół PHP Developerów. Z drugiej strony - czy nie lepiej postawić od razu na jakiś wydajniejszy, kompilowany język (Go, D, Java - tak, wiem, to nie do końca kompilowany)? W drugim przypadku aplikacja wytrzyma większe obciążenie, nie będzie później trzeba jej przepisywać, albo budować infrastruktury złożonej z N-serwerów. Piszę o tym, bo często oglądam konferencje nt. startUpów itd, jeden z zespołów przy rozwiązaniu X na RubyOnRails mieli aplikację na 15 (lub 30, nie pamiętam już) serwerach, przy przejściu na "Go" liczba zmniejszyła się do 2 serwerów, także różnica jest ogromna. Użycie PHP na pewno pozwoli szybko stworzyć i rozwijać projekt, w razie czego szybko utworzyć team. Choć czy to nie za szybko, aby myśleć o sprawach wydajności (osobiście widziałem sporo dość obleganych apek, które dawały radę)? Nawet jeśli aplikacja będzie działać na jednym serwerze, to aby go "zajechać" ruch musiałby być całkiem spory. Z drugiej strony - czy nie lepiej zacząć od czegoś wydajnego, co da nam dobry margines na przyszłość? Tylko w tym przypadku czas pisania aplikacji niestety będzie się przedłużał - osobiście nie jestem jeszcze tak bardzo biegły w Javie, czy Go (chodzi oczywiście o znajomość bibliotek i godziny praktyk). Co myślisz o starUpie w PHP? Każda opinia będzie dla mnie ważna, jeśli przerabiałeś już ten temat i coś nasuwa się Tobie na język, wtedy pisz śmiało! Z chęcią Cię wysłucham. ; ) |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 675 Pomógł: 58 Dołączył: 17.12.2013 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
A ja chyba założę potem nowy wątek ogólny o startupach bo to temat rzeka i nie jednemu może pomóc... trzeba się wymieniać doświadczeniami, organizacja, planowanie, produkcja, testowanie, marketing. Ale to potem.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 251 Pomógł: 23 Dołączył: 23.04.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A ja chyba założę potem nowy wątek ogólny o startupach bo to temat rzeka i nie jednemu może pomóc... trzeba się wymieniać doświadczeniami, organizacja, planowanie, produkcja, testowanie, marketing. Ale to potem. Ten temat jest tak głęboki, że możesz otworzyć bloga, albo napisać książkę (w sumie to wiele książek, bo testowanie, marketing, planowanie itd. to tematy na wiele książek) - albo nawet i otworzyć serwis o start-upach. ; ) |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 14.10.2025 - 06:13 |