Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> Kilka serverów / Amazon S3 / inne
ShadowD

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Hej wszystkim!

Mam problem z czasami dostępu do serwisu, szukam rozwiązania który go skróci - najpierw opiszę jaki jest obecny stan portalu.

Każdy user może zakładać konta, dodawać prezentacje. Prezentacja składa się z obrazków, po klatkowych zdjęć lub rozbitych filmów na ramki. Userzy mogą te filmy udostępniać innym albo przez plugin w js animujący obrazki, albo poprzez wygenerowanie gif/video. Obecnie portal ma ok 500gb plików userów z całego świata, a transfer wychodzący jest na poziomie ok. 1tb miesięcznie.

Niestety pojawiają się problemy z wydajnością łącza, klient chce rozproszyć servery/dodać cdn'y. Tak by klienci nie musieli łączyć się z serverem przez pół świata do polski gdzie obecnie stoi 1 server.

Rozwiązania jakie udało mi się znaleźć to routing DNS, który wydaje się bardzo kosztowny lub Amazon S3 - tutaj lepiej z kosztami.

Problem jest taki, że user musi od razu uploadować pliki na najbliższy S3. Potem server jakiś musi go pobrać, utworzyć video, gify itd i oddać tym razem do kilku regionów S3. Cała procedura jest dość zawiła i szukam innych rozwiązań tego problemu.

Obecny szacunkowy koszt przy 3 regionach w amazonie tworzy koszt ok. 300$ miesięcznie + server bazowy do operacji na plikach, mysql'a itd. za ok 500zł/miesiąc. Te koszta są jak najbardziej akceptowalne.

Możecie doradzić jakieś rozwiązanie ew. utwierdzić mnie że S3 to dobry wybór?
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
ShadowD

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Serwis niedawno wystartował więc to są same początki. Pliki w prezentacjach mogą mieć 5mb przy ilości 100 sztuk, a mogą mieć 100kb przy 1000 sztuk. User ma możliwość wgrywania ich przez www jak i dedykowany problem. Przez www można wgrać pojedyncze pliki jak i całe zip, a program automatycznie pakuje całość przed wysyłką.

Transfer przychodzący do servera jest darmowy, a wychodzący to właśnie 1tb - wszystkie obrazki są bardzo mocno kompresowane przed wysyłką. Problem polega na ich ilości i opóźnieniach niż na samej wadze - tak mi się wydaje.

Server jest w Polsce (e24cloud), klienci z 2 końca ziemi narzekają iż pliki wgrywają się bardzo wolny (szczególnie pojedynczo), gdzie ja w Polsce nie odczuwam tego problemu. Przy oglądaniu prezentacji problem jest identyczny - konsola pokazuje że nie tyle czas pobierania a czas pomiędzy requestami jest znaczący - myślę że winnych częściach świata opóźnienia są jeszcze większe.

Jeśli miał byś jakieś pytania mogące pomóc rozwiązać problem - zadaj je odpowiem.
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 4.10.2025 - 10:30