Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> [inny][Laravel]zmienna w layouts
damian1

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Nie za bardzo wiem, gdzie umieścić instrukcje warunkową, że jeśli wybrałem layouts.default to dołącz mi do niego zmienną $zmienna, a w przypadku innych layoutów zmiennej nie dołączaj (albo jeśli myślę źle, to jak to zrobić inaczej?)
Mógłbym to zrobić w samym layoucie (widoku), ale musiałbym pisać w znacznikach php, a to z pewnością nie jest oddzielenie warstwy logicznej.
Mógłbym to też zrobić w każdym kontrolerze z osobna, ale trochę dużo ich mam i trochę by zeszło.
Innej możliwości na razie nie znam i właśnie dlatego piszę ten post.

albo ogólnie jak dołączyć zmienią do layoutu, bo w sumie w samym layoucie można już sprawdzić czy zmienna istnieje.

Ten post edytował damian1 19.09.2014, 17:42:42
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
lukasz_os

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Zabierasz się do tego od .... strony że tak powiem.

Zrób sobie jeden szablon główny - master - w nim podstawowe deklaracje takie jak częściowo sekcja head i podstawowa konstrukcja body(header, footer) - to co jest stałe...

Rzeczy które się zmieniają opakuj w sekcje. Pamiętaj że sekcje, które masz zdefiniowane w szablonie głównym nie muszą być koniecznie załączane w pliku widoku. Przede wszystkim możesz zrobić sobie sekcje na title, keywords+description,dodatkowe pliki css czy js, content.

Teraz przejdziemy do content. Pamiętaj że każdy widok może dołączać subwidoki. Więc jak masz kilka rodzajów sidebar dla różnych szablonów to przypisz mu nazwę widoku do zmiennej np. $sidebar => 'sidebars.menu' a w sekcji content w miejscu sidebaru dodaj @include($sidebar).

Poczytaj dokładnie o templatkach blade.

Edit - literówki

Ten post edytował lukasz_os 19.09.2014, 18:33:40
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 13.10.2025 - 18:22