Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> Dobre praktyki pisania w JS, Ktos cos?
tzm

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (10%)
X----

Jak w temacie, kojarzycie jakies artykuly w sieci odnosnie pisania dobrego jakosciowo kodu w javascripcie?
Jak formatowac kod, jak nazywac poprawnie zmienne, metody, obiekty, jak sie do nich odwolywac, gdzie i jakie komentarze umieszczac?
Zaczynam powoli nabierac doswiadczenia w tym jezyku i wypadalo by troszke ustandaryzowac swoja wiedze, usystematyzowac pisanie kodu co wiadomo.. na reke pracodawcy zawsze. Bylo by milo gdybyscie cos podrzucili jak znacie, ewentualnie rzucili jakas swoja sugestia.

Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
irekk

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Cytat
Pisz taki kod jaki sam chciałbyś odziedziczyć po kimś.

Z czasem oraz ucząc się na błędach, człowiekowi standardy kodowania zmieniają się, idąc w kierunku tych najpopularniejszych. Lepiej od razu zdecydować się na coś ogólnie dostępnego aby ułatwić i sobie i innym życie. Jak patrze na swoje wypociny w JS sprzed lat 12tu to mam ochotę autora zdzielić przez łeb (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) Z czasem, samemu doszedłem do tego co jest opisane w docu wrzuconym przez Dajmiena. A przecież mogłem zacząć od razu (IMG:style_emoticons/default/wink.gif)
+Quote Post
PrinceOfPersia

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Cytat(irekk @ 18.09.2014, 10:03:26 ) *
Jak patrze na swoje wypociny w JS sprzed lat 12tu to mam ochotę autora zdzielić przez łeb (IMG:style_emoticons/default/wink.gif)

ale przecież 12 lat temu (w 2002)roku JS był w powijakach, najnowszą przeglądarką był IE6, standardy webowe nie istniały, a na stronach się przeważnie wykorzystywało applety Java do wszelkich rzeczy z animacją/zaawansowany, interfejsem. JS z tego był wtedy głowńie uzywany wtedy do jakichś gowienek.

Wstydzic sie kodu w JS sprzed 12 lat, to tak jakby się wstydzić, że kiedyś się pisało strony na tabelkach (a wszyscy tak robili w końcu)
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 10.10.2025 - 22:11