![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 110 Pomógł: 0 Dołączył: 16.12.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No właśnie. Miałem już wiele podejść, ale za każdym razem po prostu trafia się linijka,w której nie wiem "co mówi". Dlatego wpadłem po poradę,bo mam już dosyć bez sensownego analizowania kodu wyłącznie w pamięci. W jaki sposób można analizować jQuery? Tzn. czy są jakieś kodowe metody, które pomagają w odczytywaniu linijek jquery?
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 110 Pomógł: 0 Dołączył: 16.12.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja mam kłopot ze zrozumieniem na przykład tego:
1) Selektor? Wiadomo. Ale context? Jak mam rozumieć znaczenie contextu? 2)Co znaczy np. this.context = this[0] = selector;? Tak jak uprzedzałem - takich pytań będę stawiał więcej. Jeśli masz problem ze zrozumieniem pojedynczej funkcji, to wchodzisz na jquery.com albo na stackoverflow.com i rozumiesz. Gorzej jeśli przeglądasz całościowo czyjś kod, który jest że tak powiem "napaćkany", to się nie dziwię. jQuery ma to do siebie, że jeśli się nie zachowuje odpowiednich wzorców (np. MVC itp.) to łatwo popaść w spaghetti code, albo w callback hell, który polega na tym, że masz milion zagnieżdżonych funkcji (ale korzystanie z promise'ów pozwala tego uniknąć). Dlatego przy większych projektach lepiej korzystać z jakiegoś frameworka (choćby Backbone, ale znowu - kolejny framework to kolejne koncepcje i funkcje do opanowania). Wiem co to jest wzorzec MVC, ale do tej pory czytałem o nim w odniesieniu do php. Co masz na myśli przez zachowanie go w przypadku jquery? No i w ogóle nie za bardzo załapałem co miałeś na myśli pisząc spagetti code lub callback hell. ps. jak już mówiłem: pytań mam sporo Ten post edytował finito 13.09.2014, 20:55:07 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 7.10.2025 - 19:18 |