![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 623 Pomógł: 79 Dołączył: 16.01.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cześć.
Jak w pytaniu, czy kiedykolwiek, w praktyce, potrzebowaliście namespaców? Nie chodzi o używanie, tylko rzeczywistą potrzebę. Stworzyłem już parę średniej(?) wielkości serwisów (nie wiem jak to konkretnie zdefiniować, ale były to CRM, czy system mikrokredytów). I nigdy nie potrzebowałem użycia namespaces. W użyciu był tylko jeden framework, było sobie ~20 kontrolerów i ~20 modeli, oraz może z trzy zewnętrzne biblioteki. Nigdy nie było nawet ryzyka zaistnienia jakiejkolwiek kolizji nazw. Teraz przysiadam się do poprawek pewnego projektu w YII2 i wszędzie muszę wpisywać use siaki namespaces/podnamespace/podpodnamespace a potem kolejne use to i siamto tylko dlatego, że chcę użyć jakiejś klasy. To jakiś obłęd... Tu też w użyciu jest jeden framework, żadnych dodatkowych bibliotek a ja się muszę męczyć i tracić czas. Ja wiem, że to jest "pro" i w ogóle, ale tak w praktyce na 10 ostatnich projektów, w ilu wam to było naprawdę przydatne? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Nieautoryzowani Postów: 2 249 Pomógł: 305 Dołączył: 2.10.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jak w pytaniu, czy kiedykolwiek, w praktyce, potrzebowaliście namespaców? Czy potrzebowaliśmy? Pewnie nie. Tak samo jak nie potrzebowaliśmy autoloadingu, SPLa, coraz sensowniejszego OOP czy paru innych rzeczy. Na szczęście jednak PHP się rozwija. Naprawdę do mnie nie trafia argument, przeciwko przestrzeniom nazw, że kiedyś pisało się A_B_C, a teraz trzeba A\B\C. To nie jest żaden argument. Czy dla Was czytelniejsze jest to: Symfony_HttpFoundation_Request niż to Symfony\HttpFoundation\Request? Poza tym, każde szanujące się IDE wspiera w stopniu dobrym namespaces (upada drugi "argument" - rozwlekanie dokumentu blokiem use - chyba w każdym IDE można ustawić domyślne zachowanie bloku). Poza tym, komentarze też rozwlekają plik. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 13.10.2025 - 01:05 |