![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 88 Pomógł: 1 Dołączył: 13.08.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witajcie ponownie,
dzisiaj natknąłem się na kolejny problem: jak zaplanować efektywnie strukturę bazy danych? W jednej tabeli mam: 1. Nazwa_filmu 2. Opis_filmu 3. Okładka (link) 4. Autor 5. Autor_bio 6. Autor_fot (link) 7. Wersja_jezykowa 8. Cena 9. Premiera ( tak, nie ) i chciałem dodać kategorię, ale uzmysłowiłem sobie, że jedna komórka może przyjmować tutaj wiele wartości: terapia poznawcza, terapia behawioralna, etc. Poczytałem i znalazłem taką zasadę, aby nie wciskać wielu wartości w jedną komórkę, więc rozwiązaniem jest osobna tabela, a tam np. 1. Kategoria_ID 2. Nazwa_kategorii Czy to ma sens? Jak pożenić zapytania i wyświetlenia pól z tabel ? To może autorów też wrzucić w osobną tabelę? Wtedy byłyby trzy: 1. Filmy 2. Kategorie 3. Autorzy A w przyszłości: 4. Klienci 5. Zamówienia Pozdrawiam, Rafał -------------------------- Tak sobie dalej myślę, że jeśli utworzę kilka tabel, to będę mieć między nimi relacje, czyli będę musiał nauczyć się i używać inner join itp. ... Prościej byłoby np. zamiast tabeli - "kategorie" utworzyć osobną kolumnę w tabeli filmy i tam wpisywać kategorię. Zamotałem się. Ten post edytował arstherapia 3.09.2014, 23:14:10 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 88 Pomógł: 1 Dołączył: 13.08.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W footerze sklepu, jak już go sobie napiszę, umieszczę:
Platforma sklepu powstała tylko i wyłącznie dzięki pomocy osób z forum php. Special Thx to All. ------------ Wiecie co, ja to chyba muszę sobie rozrysować. Biorę psa na spacer, przemyślę, a potem rozrysuję. ------------------------- To tak na moje by wyglądało: Tabela : filmy 1. Tytuł 2. Autor (pole powiązane z tabelą osoby - 1 ) 3. Opis 4. Kategoria główna ( pole powiązane z tabelą kategorie ) 5. Kategoria pomocnicza ( pole powiązane z tabelą kategorie ) 6. Okładka 7. Autor_bio ( pole powiązane z tabelą osoby - 2 ) 8. Autor_fot ( pole powiązane z tabelą osoby - 3 ) 9. Cena 10. Wersja językowa Tabela : osoby 1. Imię i nazwisko 2. Biografia 3. Zdjęcie Tabela : kategorie 1. Poznawcza 2. Humanistyczna 3. Analityczna 4. Superwizja 5. Terapia par i rodzin itd. Rozwiązanie to ma w sobie ograniczenie, że jeden film może być w dwóch kategoriach. Wychodzi mi z tego pięć "joinów" czy jak to nazywacie, które jakoś muszę wygenerować za każdym razem. W związku z tym dużo pracy ( a raczej nauki ) przede mną. Czytałem jeszcze coś o tabelach łączących, takich dodatkowych, ale to już chyba za ostra jazda dla mnie... Ciągle chodzi mi po głowie pokusa, tak jak kiedyś chciałem całkiem uniknąć sql'a, to teraz chciałbym to utrzymać w jednej tabeli, nawet wbrew redundancji danych. W końcu to góra 200 filmów, ruch niewielki... |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 7.10.2025 - 16:08 |