![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 623 Pomógł: 79 Dołączył: 16.01.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cześć.
Jak w pytaniu, czy kiedykolwiek, w praktyce, potrzebowaliście namespaców? Nie chodzi o używanie, tylko rzeczywistą potrzebę. Stworzyłem już parę średniej(?) wielkości serwisów (nie wiem jak to konkretnie zdefiniować, ale były to CRM, czy system mikrokredytów). I nigdy nie potrzebowałem użycia namespaces. W użyciu był tylko jeden framework, było sobie ~20 kontrolerów i ~20 modeli, oraz może z trzy zewnętrzne biblioteki. Nigdy nie było nawet ryzyka zaistnienia jakiejkolwiek kolizji nazw. Teraz przysiadam się do poprawek pewnego projektu w YII2 i wszędzie muszę wpisywać use siaki namespaces/podnamespace/podpodnamespace a potem kolejne use to i siamto tylko dlatego, że chcę użyć jakiejś klasy. To jakiś obłęd... Tu też w użyciu jest jeden framework, żadnych dodatkowych bibliotek a ja się muszę męczyć i tracić czas. Ja wiem, że to jest "pro" i w ogóle, ale tak w praktyce na 10 ostatnich projektów, w ilu wam to było naprawdę przydatne? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 590 Pomógł: 185 Dołączył: 19.04.2006 Skąd: Gdańsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat ...czy kiedykolwiek, w praktyce, potrzebowaliście namespaców? - nie.Cytat Nigdy nie było nawet ryzyka zaistnienia jakiejkolwiek kolizji nazw. - standardy typu PSR przewidują, że nazwa klasy to nazwy folderów plus nazwa pliku a ponieważ w jednym folderze może być tylko jeden plik o jednej nazwie... Nie widzę tu związku z używaniem namespace.Moje doświadczenia z pracy z projektami gdzie używa się namespace (niezależnie od tego, czy nazwy klas są zgodne np. z PSR-3 jak np. w fw z1 czy nie): 1. Zaśmiecenie początku pliku definicjami "use" - dodatkowy czas (na skrolowanie i zarządzanie tym, mam klasy gdzie jest po 100 "juzów", ktoś zapomni "juza" dodać, ktoś usunąć itp. itd. etc.). 2. Potrzeba tworzenia aliasów - mamy np. dwie klasy "user" ale z różnych namespace, co teraz? 3. Poświęcenie przejrzystości kodu dla zwięzłości (jestem przeciwnikiem tego paradygmatu) - potrzebuję więcej czasu by widząc w kodzie klasę "user3" ustalić jej pełną nazwę, w dodatku argument zwięzłości też się sypie gdy okazuje się, że 99% "jusów" dotyczy tylko jednej użytej w kodzie klasy, w 99% mamy po prostu nazwy klas w dwóch miejscach i tyle dodatkowych linijek, ile tworzymy obiektów - jaka tu zaleta dla programisty? 4. Wydłużenie nazw klas - kiedyś klasy nazywało się A_B_C, teraz A_B to namespace a C w kodzie nic nie mówi, więc nazwa klasy jest: A_AB_ABC (co znamy dobrze choćby z fw s2) po to, aby wilk (trend w programowaniu) był syty i owca (programista) cała (IMG:style_emoticons/default/facepalmxd.gif) Cytat jakoś to do mnie nie przemawia - do mnie też (IMG:style_emoticons/default/thumbsdownsmileyanim.gif)
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 16.10.2025 - 07:57 |