![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 172 Pomógł: 0 Dołączył: 11.06.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wpisuje wiadomość w textarea która pozniej wysyłam za pomocą entera, lecz za pierwszym razem wysyla mi wiadomosc, ale tez w textarea, przeskakuje mi do nowej lini jak jest juz w nowej lini to juz nie przeskakuje dalej. ale wroce w textare do 1 lini to tak samo. Chciałbym to zmienić aby enter wysylal wiadomosc z textarea, tak jak chce, ale nie przechodzil do nowej lini w textarea. Przejscie do nowej lini było by możliwe za pomocą shift+enter.
$('#massage').bind('keypress', function(e) { if (e.keyCode == 13) { self.wyslij(); } }); massage to id textarea |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 172 Pomógł: 0 Dołączył: 11.06.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kod function getCaret(el) { if (el.selectionStart) { return el.selectionStart; } else if (document.selection) { el.focus(); var r = document.selection.createRange(); if (r == null) { return 0; } var re = el.createTextRange(), rc = re.duplicate(); re.moveToBookmark(r.getBookmark()); rc.setEndPoint('EndToStart', re); return rc.text.length; } return 0; } $('textarea').keyup(function (event) { if (event.keyCode == 13 && event.shiftKey) { var content = this.value; var caret = getCaret(this); this.value = content.substring(0,caret)+ "\n"+content.substring(caret,content.length); event.stopPropagation(); } }); lub Kod $("textarea").keydown(function(e){ // Enter was pressed without shift key if (e.keyCode == 13 && !e.shiftKey) { // prevent default behavior e.preventDefault(); } }); one działają, ale nie wiem jak połączyć to z enterem ktory ma sam wysylac bo enter+shift tez niestety wysyla no chyba ze jest pusta wiadomosc to przejdzie do nowej lini, ale z faktu ze nie pozwalam na wysylanie nowej wiadomosci po trimowaniu jak sa same biale znaki. Edit: Kod $('#massage').keydown('keypress', function(e) { if (e.keyCode == 13) { if (e.shiftKey === true){ //spacja } else { self.wyslij(); e.preventDefault(); } } }); tak zrobiłem teoretycznie działa w textarea przechodzi do nowej lini i jest ok a jak sam enter to wysyla, ale nowe linie w wyswietlaniu wiadomosci nie bierze pod uwage ^^ |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 7.10.2025 - 13:57 |