![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 21 Pomógł: 0 Dołączył: 19.04.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Panowie/Panie, jak zrobić stronkę w php (wydaje mi się, że będzie najlepiej) aby można było sterować przekaźnikami na serwerze? Mam programik dzięki któremu steruje (konsola Linux, Debian) w ten sposób: /var/www/power.sh on 1 -włączy przekaźnik nr.1 /var/www/power.sh off 1 -wyłączy przekaźnik nr.1 /var/www/power.sh status 1 -wyświetli status (on/off) przekaźnika nr.1 Do sedna... jak to zrobić, aby na stronie była ikona (ikony-docelowo około 100) która jest obrazkiem on.png lub off.png (według statusu) a jak ją kliknę to się zmieni w stan przeciwny? Tak na chłopski rozum... Otwieram przeglądarkę, wchodzę na swoją stronę i wyświetlają mi się ikony z aktualnym stanem przekaźników. Kliknę na ikonę z np. "on", a ona mi się zmieni na "off" i w tle uruchomi program, czyli wyłączam przekaźnik. Ten post edytował piterek-23 19.08.2014, 21:01:45 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 798 Pomógł: 307 Dołączył: 13.05.2009 Skąd: Gubin/Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Można tak zrobić żeby była jedna ikona, tyle że wtedy powiedzmy twój power.sh musiał by zwracać stan w jakim się znajduje, w przeciwnym wypadku, możesz się już tylko sugerować tym czy przed chwilą został użyty "włącznik", tyle że wtedy kiedy otworzyłbyś stronę jeszcze raz, znów było by ON zamiast OFF. To jest tylko przykład jak może to być zrobione, pod warunkiem że niektóre dane podmienisz, bo ja nie wiem co ty tam masz. Jeżeli sobie z czymś takim nie radzisz (tzn nie rozumiesz tego co ci wysłałem) to przykro mi, ale nie wiem czy jestem w stanie ci jakoś to wytłumaczyć, ponieważ to są absolutne podstawy co ci tutaj wysłałem.
Możesz do tego przykładu dodać sobie wyświetlanie co zwraca exec:
W ten sposób będziesz mógł sprawdzić czy komenda się wykonuje lub czy nie wyświetla jakichś błędów (np niepoprawna ścieżka do power.sh). |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 18.09.2025 - 02:50 |