Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> [MySQL] Zapytanie do dwóch tabel jednocześnie
kubax33

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

1.  
  2. $user = mysql_fetch_array(mysql_query("SELECT COUNT(*) FROM uzytkownicy WHERE login = '$login' AND pass = '$pass'"));
  3. $user = mysql_fetch_array(mysql_query("SELECT * FROM uzytkownicy WHERE id='$id' LIMIT 1;"));

Mam taki dwa zapytania do bazy i chciałbym, aby w każdym zapytaniu pobierano informacje nie tylko z tabeli "uzytkownicy" ale kolejnej "uzytkownicy_2".
Czytałem o UNION ALL itp. ale chyba źle stosuję te warunki.
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
kubax33

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Mam dwa zapytania w klasie logowania

1. self::$user = mysql_fetch_array(mysql_query("SELECT * FROM uzytkownicy WHERE login='$login' AND pass='$pass' LIMIT 1;"));
  2. $user = mysql_fetch_array(mysql_query("SELECT * FROM uzytkownicy WHERE id='$id' LIMIT 1;"));

oraz jedno po wysłaniu formularza logowania

1. $user = mysql_fetch_array(mysql_query("SELECT COUNT(*) FROM uzytkownicy WHERE login = '$login' AND pass = '$pass'"));

tak kolumna usherów to "id"

Wedle Twoich wskazówek podmieniłem po kolei:

1. self::$user = mysql_fetch_array(mysql_query("SELECT u.login, u.pass, COUNT(u.id) AS one, COUNT(uu.id) AS two FROM `uzytkownicy` u LEFT JOIN `uzytkownicy_2` uu ON u.id = uu.id WHERE u.login = '$login' AND u.pass = '$pass LIMIT 1;"));
  2. $user = mysql_fetch_array(mysql_query("SELECT u.id COUNT(u.id) AS one, COUNT(uu.id) AS two FROM `uzytkownicy` u LEFT JOIN `uzytkownicy_2` uu ON u.id = uu.id WHERE u.id = '$id' LIMIT 1;"));

^^^
(tutaj w drugim przykładzie nie wiem czy dobrze.

1. $user = mysql_fetch_array(mysql_query("SELECT u.login, u.pass, COUNT(u.id) AS one, COUNT(uu.id) AS two FROM `uzytkownicy` u LEFT JOIN `uzytkownicy_2` uu ON u.id = uu.id WHERE u.login = '$login' AND u.pass = '$pass"));

Jednak coś chyba robię nie tak. Nie wyskakuje error, ale nie loguje mnie do użytkownika z żadnej tabeli.
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 29.12.2025 - 22:28