![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 532 Pomógł: 24 Dołączył: 15.04.2011 Skąd: Kalisz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Czy posiadając tylko i wyłącznie adres IP komputera klienckiego, jestem w stanie wysłać mu, z poziomu PHP wysłać żądanie do tego komputera?
Czy może jest jakiś inny sposób (bibioteka), która da mi taką możliwość? Oczywiście zakładając, że wiem, z jakim komputerem chcę sie połączyć. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 532 Pomógł: 24 Dołączył: 15.04.2011 Skąd: Kalisz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Problem jest tego typu, że na chwilę obecną nie mam dostępu do serwera, na którym mógłbym używać innego języka niż PHP, chyba, że w CGI, ale to w tedy zostaje mi Python i Perl a żadnego nie znam (i nie wiem, czy na CGI można zrobić tak jak sugerujesz z innym językiem).
Problem jest tego typu: 1. Klientów może być wielu. Klientów będę dodawał ja z poziomu serwera. Każdy klient może mieć jedną domenę. 2. Klienci łączą się z serwerem za pomocą WebSocket (lub jeśli nie ma, wysyłają żądania do serwera zwykłe po odpowiedzi i wysyłają treść wiadomości. 3. Aplikacja na komputerze pobiera dane z serwera, jeśli ten przekaże jej informację, że są jakieś nowe wiadomości. 4. Aplikacja loguje się (tworzy sesję) dla danego użytkownika, który zostanie przypisany do aplikacji w ustawieniach tak, by można było używać czasu jako osobne osoby na kilku komputerach. Wszystko wiem jak zrobić, z tym nie mam problemu, problem zaczynam mieć gdy chcę poinformować aplikację (nie ważne którą), że są jakieś nowe wiadomości. I tak jak mówię, mam dostęp do serwera tylko z PHP oraz CGI w formie Python oraz Perl. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 10.10.2025 - 05:45 |