Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> Zamotka... Co wybrać? Grafika/Programowanie
-xavi_sof-

Goście

Witam serdecznie!

Mam zamotke od 4/5 miesięcy z wyborem odpowiedniego sprzętu do pracy (NIE GIER).

Zajmuje się:
- grafiką (layouty, duże plakaty, web design, logosy)
- programowaniem (od strony frontowej html/css/js oraz php) (c++ itp. na studia)

Kwota (max na całość):
5500zł

Aspekt mobilności
Niestety ale nie wchodzi w gre komputer stacjonarny, gdyż jako student muszę mieć mobilny sprzęt.
Na 14 dni, będę w domu spędzał 4 dni, 10 dni studia (odnośnie monitora zew. który będzie w mieście studenckim)

Co wybrać?
I teraz nasuwa się pytanie co wybrać, aby wszystko pogodzić, a przede wszystkim żeby mi się extra pracowało. Bez opóźnień, lagów, zawieszeń, itp.

Moje propozycje:

1. Asus 17,3" bez monitora zew.
ASUS N750JK-T4113H-16 i7-4700HQ/16/128+750/Win8 GTX850 - Notebook / Laptop 17,3" - Sklep komputerowy - X-KOM.PL

2. MSI 14,1" + monitor zew.
MSI GE40 Dragon Eyes i7-4712MQ/16GB/120+1000 GTX850M - Notebook / Laptop 14,1" - Sklep komputerowy - X-KOM.PL

3. Macbook 13,3" + monitor zew. (nie mam pojęcia jakiego macbooka wybrać, to tylko przykład)
MacBook Pro Retina 13 ME864 i5 2.4 4GB 128SSD Iris (4507114812) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.

Uwagi
- Potrzebuje mocnego sprzętu, który wystarczy mi na kolejne 4-6 lat.
- Jako grafik/web designer obawiam się że 17,3" w laptopie może mi nie wystarczyć, ale nie jestem tego pewien.
- Nie pracowałem nigdy na Mac OS, więc musiałbym zacząć od 0 praktycznie z obsługą tego systemu.
- Nie mam pojęcia jaki kupić monitor do tego sprzętu, budżet monitora to 1000-1500zł.

Wszędzie te macbooki się przewijają u webdesignerów (youtube, behance, itd). Czy rzeczywiście jest to super mega sprzęt do tego typu spraw który się nie zawiesza, chodzi płynnie? Porównując MSI i tego Maca, to ogromna różnica w podzespołach na korzyść MSI oczywiście. Czego tak wszystko jarają się tymi macami? Czy też powinienem się zainteresować firmą Apple i zakupić Maca? Czy nie kombinować i wybrać MSI+monitor? A może po prostu zostać przy laptopie 17,3" i mieć w każdym miejscu sprzęt w pełnej okazałości?

Jeżeli macie jakieś inne propozycje jeszcze, bardzo proszę (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)

Proszę o pomoc, z góry dzięki!!
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
tzm

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (10%)
X----

iOS renderuję grafikę średnio 20 razy szybciej od windowsa. Stąd zapewne wybór tej firmy przez właśnie większość grafików. Ale nie wiem czy 13,3 cala Ci wystarczy, szczerze, wątpię.
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 16.09.2025 - 15:34