![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 367 Pomógł: 17 Dołączył: 4.03.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Niestety ale większość z nas (wykonujących pracę w pozycji siedzącej), lub tych którzy zbyt często (IMG:style_emoticons/default/aaevil.gif) , narzeka na bóle w krzyżu. Chciałbym spytać jak sobnie z tym problemem radzicie, jakie macie sposoby, może podacie namiar na jakieś miłe sprawdzone masażystki? Wstawanie co jakiś czas i przechadzki po biurze, wyginanie kręgosłupa w kiblu, na wiele się nie zdają.
Jakieś pomysły? Może jakieś maty automatycznie masujące odcinek lędźwiowy? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 367 Pomógł: 17 Dołączył: 4.03.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Założyłem ten temat więc wypadałoby w końcu napisać coś więcej.
1. Jazda na rowerze - OK, ale faktycznie jak napisali poprzednicy raczej w pozycji jak najbardziej wyprostowanej. Czyli typowe górale odpadają. 2. Pływanie - chyba najbardziej odpowiedni sport, ponieważ z tego co wiem, jedyny przy którym pracuje najwięcej mięśni w tym oczywiście mięśnie kręgosłupa. 3. Bieganie - OK, ale co jeśli mamy np. nadwagę? to męka dla stawów. Można je rozdupczyć po przebiegnięciu kilku km albo i mniej. Czasem spotyka się osoby otyłe które próbują schudnąć biegając w trampkach z Lidla - nie zważają na stawy kolanowe. Inni z kolei biegają (bo ćwiczą codziennie), nawet gdy słońce grzeje na maxa i temperatura sięga ponad 30 st. - ale to ich sprawa. Dla punktu nr 3 przychodzi mi jednak na myśl rozwiązanie takie jak orbitrek. Co sądzicie? To takie jakby bieganie i rower w jednym. Eliptyczne ruchy nie obciążają stawów. Mięśnie kręgosłupa (górna i dolna partia) pracują nie wspominając o pozostałych. Posiada ktoś? Ale oczywiście cena jak wszędzie. Tu widełki są chyba dosyć spore. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 16.10.2025 - 15:49 |