![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 345 Pomógł: 3 Dołączył: 31.03.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cześć,
Jakiś czas temu odkryłem, że programowanie sprawia mi ogromną frajdę. Uczyłem się c++ jednak postanowiłem przerwać i zacząć od czegoś webowego. Wciąż trenuję HTML i CSS do tego mam troszkę podstaw JS. Pomyślałem ,że skoro sprawia mi to przyjemność, to czemu nie zacząć się z tego utrzymywać w przyszłości? Tak, chcę to robić! Matematycznym geniuszem to ja nie jestem, a kierunek studiów odbiega od informatyki, jednak chciałbym zapytać was o zdanie. Chyba jest to dosyć drażliwy temat, bo wiadomo ,że każdy zarabia inaczej i obejmuje inne stanowiska, jednak postanowiłem rozwijać się w taki sposób: html+css > php+mysql/pdo > zend framework > magneto,symfony i na koniec dopakuję do tego c++ Zastanawiam się czy dobry kierunek sobie wybrałem i czy znajomość tych rzeczy może zapewnić jakąś pewną przyszłość mi i mojej przyszłej rodzinie (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif) ? A może standardy smieniają się na tyle szybko ,że warto zabrać się za coś innego?? sprzecznym tematem też jest front end i back end. Lubię bawić się po stronie serwera, jednak czy któreś z nich przynosi większe korzyści? Ten post edytował Terrorizer 2.08.2014, 20:21:54 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 125 Pomógł: 7 Dołączył: 27.01.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@Terrorizer, ja na Twoim miejscu zmienilbym nieco podejscie.
Nie jest wazne w jakim jezyku klepiesz ale CO piszesz. Jezyk programowania to takie samo narzedzie jak lopata, w firme placa ci sa machanie lopata, ale klienta nie obchodzi czy dol wykopales lopata czy koparka. Pytanie czy chcesz cale zycie machac lopata czy przesiasc sie do koparki i robic wieksze dolki (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) Imho Pehap jest: - prosty - niski prog wejscia, szybko mozna naklepac stronice i robic nowe internety - tani - pacz wyzej plus wiele osob, ktore umiejo robic internety w pehapie, wiec latwo i tanio mozna prowadzic projekt - wystarczajacy - klient typowej agencji interaktywnej potrzebuje maly, malutki dolek anie przekopac pol okolicy, stronka + konkurs, jakas kampania itp itd, poziom projektow od trywialnych po proste Zeby uscislic za proste projekty uwazam wszelkiego typu wzornictwo oparte na Symfony / Zend / <you name it>, ktore ma na celu zrobienie mniej lub bardziej rozbudowanego panelu, ktory siedzi ponad baza danych (sql/nosql/whatever) czasem z dodatkiem jakiejs szukajki i innych wodotryskow. Jezeli satysfakcjonuje Cie robienie prostych projektow nawet za "dobra" kase to mysle ze conajmniej kilka najblizszyc lat bedziesz sie w stanie utrzymac z pehapa. Z drugiej strony widze ze psychologiczna granica 10k do lapy miesiecznie jest czyms mitycznym nawet dla programistow w PL, na co osoba robiaca w HFT moze sie jedynie usmiechnanc poblazliwie bo tutaj zarobki rzedu kilkudziesieciu tys pln / mc nie robia wrazenia. Na szczescie lub nieszczescie pehapa swiat idzie do przodu, obecne trendy ktore obserwuje to: - SPA - single page app, front systemu robi sie calkowicie w JS + HTML5, komunikacja odbywa sie wylacznie poprzez webapi i websockety, nie ma potrzeby uzywac pehapa do renderowania html dla przegladarki. - aplikacje mobilne - z definicji w pehapie ich sie nie robi, a komunikuja sie z backendem tez via webapi itp - przetwarzanie w tle - http robi jedynie za interfejs, logika biznesowa dzieje sie na serwerze asynchronicznie, pehap natywnie tego nie wspiera - big data - danych w sieci coraz wiecej, trzeba to analizowac, baza kilka GB to pryszcz, problem jest jak masz zrobic analize np: 10TB logow Krotko: sens stosowania pehapa sie zmniejsza. Nie twierdze ze nie da sie tego robic w pehapie, mozna tylko po co skoro do okola jest masa narzedzi, ktore powstaly aby dostarczac pewne kluczowe funkcjonalnosci szybciej / prosciej / taniej. Dodatkowo robienie jakiegokolwiek przetwarzania innego niz sklejanie stringow jest w pehapie wolne i trzeba robic czesto od zera bo frejmlorki sa o kant dupy rozbic, bo i tak nic nie oferuja. Polskie IT bazuje na tanim outsourcingu, ale raczej niewiele firm przenosi do nas R&D, dlatego tez tyle roboty w pehapie, a stosunkowo malo w pythonie czy innej scali. Na twoim miejscu powaznie zainteresowal bym sie takimi jezykami i technologiami, ktorych potencjal jest znacznie wiekszy niz pehap, nawet dla samej inspiracji: Jezyki: - Python - Scala - Go - JavaScript Front: - angular - ember - require.js Python: - nltk - przetwarzanie jezyka naturalnego - numpy / scipy - wynalazki uzywane przy analizie danych - celery - zajebiscie dopracowany "framework" do przetwarzania w tle - fabric - deployment - boto - chmura (aws) Scala: - akka.io + spray - wydajna implementacja api asynchronicznego opartego o aktorow Message brokers: - RabbitMQ - raczej pierwsze co sie kojarzy z kolejkami - Gearman - troche mniej popularny wynalazek - zeromq - super szybka kolejka do wbudowania w projekt Big data: - MapReduce - ogolnie jak i poco - Hadoop - de facto standard dla map reduce - Storm - "lzzejszy hadoop", mozna takze uzyc w kontekscie kolejki NoSQL: - Redis - nie tylko keystore, ale przedewszystkim mega szybkie struktury danych i in-memory processing - Cassandra - rozproszona baza danych, no single point of failure Wyszukiwanie: - Lucene - Elasticsearch / Solr - wdrozone Lucene - nltk - przetwarzanie Automatyzacja: - puppet, chef, ansible - infrastruktura jako kod |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 340 Pomógł: 46 Dołączył: 31.07.2009 Skąd: A Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Na twoim miejscu powaznie zainteresowal bym sie takimi jezykami i technologiami, ktorych potencjal jest znacznie wiekszy niz pehap, nawet dla samej inspiracji: Fajnie to o czym piszesz się czyta, ale problem pojawia się przy najprostszych rzeczach, mianowicie np jak przetworzyć plik Excela w JavaScript? Czy istnieje jakaś biblioteka/projekt? Bo w PHP jest np PHPExcel. Kiedyś szukałem odpowiednika dla JavaScript i okazuje się ze nie ma. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 125 Pomógł: 7 Dołączył: 27.01.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Fajnie to o czym piszesz się czyta, ale problem pojawia się przy najprostszych rzeczach, mianowicie np jak przetworzyć plik Excela w JavaScript? Czy istnieje jakaś biblioteka/projekt? Bo w PHP jest np PHPExcel. Kiedyś szukałem odpowiednika dla JavaScript i okazuje się ze nie ma. Skoro jest w PHP i spelnia twoje wymagania to uzyj PHPExcela, sam go uzywalem i jest ok. Nie naisalem nigdzie ze projekt sie pisze w jednym jezyku, uzyj najlepszego narzedzia jakie masz do rozwiazania konkretnego problemu i po sprawie. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 10.10.2025 - 16:16 |