![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 345 Pomógł: 3 Dołączył: 31.03.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cześć,
Jakiś czas temu odkryłem, że programowanie sprawia mi ogromną frajdę. Uczyłem się c++ jednak postanowiłem przerwać i zacząć od czegoś webowego. Wciąż trenuję HTML i CSS do tego mam troszkę podstaw JS. Pomyślałem ,że skoro sprawia mi to przyjemność, to czemu nie zacząć się z tego utrzymywać w przyszłości? Tak, chcę to robić! Matematycznym geniuszem to ja nie jestem, a kierunek studiów odbiega od informatyki, jednak chciałbym zapytać was o zdanie. Chyba jest to dosyć drażliwy temat, bo wiadomo ,że każdy zarabia inaczej i obejmuje inne stanowiska, jednak postanowiłem rozwijać się w taki sposób: html+css > php+mysql/pdo > zend framework > magneto,symfony i na koniec dopakuję do tego c++ Zastanawiam się czy dobry kierunek sobie wybrałem i czy znajomość tych rzeczy może zapewnić jakąś pewną przyszłość mi i mojej przyszłej rodzinie (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif) ? A może standardy smieniają się na tyle szybko ,że warto zabrać się za coś innego?? sprzecznym tematem też jest front end i back end. Lubię bawić się po stronie serwera, jednak czy któreś z nich przynosi większe korzyści? Ten post edytował Terrorizer 2.08.2014, 20:21:54 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 707 Pomógł: 266 Dołączył: 3.07.2012 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
PHP jak PHP, ale HTML5 (czyli +CSS3 +JavaScript) to pewniak (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 675 Pomógł: 58 Dołączył: 17.12.2013 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
PHP jak PHP, ale HTML5 (czyli +CSS3 +JavaScript) to pewniak (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) W tym się teraz trzaska gry multiplatformowe więc to jest bardzo dochodowe. Kwestia tego że PHP jako silnik serwerowy też się już nie sprawdza, u nas wszystko jest na C przepisywane... C++ / C to przyszłość chyba najbardziej dochodowa jeśli chodzi o programowanie. A poza tym to dla mnie jedyne słuszne języki programowania. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 26 Pomógł: 10 Dołączył: 17.03.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
C++ / C to przyszłość chyba najbardziej dochodowa jeśli chodzi o programowanie. A poza tym to dla mnie jedyne słuszne języki programowania. A tak w sumie do czego porównujesz? Bo nie znam nikogo, kto mając realną alternatywę wybiera c++ do dużego projektu, a skoro projekt wymaga takiego dostępu do pamięci jaki daje c(++) to nie ma sensu porównywać. Zamieszanie wokół Rusta/D pokazuje, że brakuje trochę rzeczy w c++ a trochę jest źle zrobiona. A użycie OCamla/Javy/Erlanga w projektach nastawionywch na wydajność pokazuje, że c to nie jest jedyne wyjście. Nie powiedziałbym. Liderem w śród gier był quake live... ale wymiękli, choć klient w przeglądarce działał rewelacyjnie... teraz musisz ściągać całego klienta jako natywną aplikację która przy niskich detalach potrafi mieć zgrzyty na mocnym sprzęcie. Liderem? QL to był skazany na porażkę projekt nie ze względu na to, że był w przeglądarce, tylko dlatego, że nie mogli się zdecydować jak rozwijać community. Z jednej strony był to totalnie zamknięty system, gdzie nowe mapy pojawiały się raz na cztery miesiące. Zabiło to wszystko co q3 zdobył przez osp/cpma. Z drugiej strony wszelkie aspekty social zostały zaniedbane - laddery, match making leży i kwiczy do dziś. Dopiero w zeszłym roku wpadli na pomysł, żeby umieścić reklamę streama z DreamHacka na głównej stronie. No i fakt, że robią to chyba trzy osoby i SyncError. Dodatkowo Quake ma wysoki próg wejścia, paskudnie wygląda dla nowych i właśnie przez match making jest frustrujący. Starcraft i LOL/Dota to eldorado dla nowych graczy. Co nie zmienia faktu, że nadal będę płacił premium, bo jestem chyba uzależniony. A ogólnie, tak jak pisze cepa. Nie sprzedajesz kodu, sprzedajesz produkt. Pisz w tym, w czym szybciej stworzysz produkt. I klient nie płaci za to tyle ile Ciebie kosztowało stworzenie produktu, tylko tyle ile ma dla niego wartości biznesowej. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 5.10.2025 - 05:22 |