![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 61 Pomógł: 9 Dołączył: 18.06.2013 Skąd: Białystok Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witajcie,
Nie mam potężnego doświadczenia w fw i w związku z tym zainteresowało mnie zagadnienie event listenerów. Trochę sobie o nich poczytałem, ale ciężko mi sobie wyobrazić jakieś fajne sytuacje, gdzie można by je wykorzystać(oprócz tego opisanego w dokumentacji). 1) Dacie jakieś przykłady? 2) Czy m.in. można nimi zastępować mysql'owe triggery(wyzwalacze) i czy to jest sensowne(czy takie jest m.in. przeznaczenie event listenerów)? 3) Zamiast bawić się w mysql'owe triggery może lepiej krok po kroku usuwać wpisy w ten sposób?
Ten post edytował BigPig 7.08.2014, 07:38:22 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 340 Pomógł: 542 Dołączył: 15.01.2006 Skąd: Olsztyn/Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ORM ma przejac wszystkie zadania na bazach wiec lepszym pomyslem jest przeniesienie triggerow na ORMowe klasy, bo kiedy baza czegos nie może to ORM to ogarnie, nie ma tez problemow z migracjami na inne bazy danych bo w 99% wystarczy tylko zmienić providera.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 6 072 Pomógł: 861 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza ![]() |
@skowron-line:
Ja akurat jestem zdania, że wszystko co się da lepiej robić po stronie bazy danych (triggerami czy chociażby usuwaniem kaskadowym). Zyskasz przede wszystkim na wydajności, a przede wszystkim na spójności danych. Ingerując w zawartość bazy z poziomu samej bazy danych (pomijając aplikację) masz pewność, że operacje powiązane również zostaną wykonane. Oczywiście są sytuacje, gdy nie będziesz w stanie wykonać czegoś po stronie bazy (z technicznego punktu widzenia) i będziesz zmuszony zrobić to po stronie aplikacji, ale co się da dawałbym po stronie bazy. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 11.10.2025 - 03:54 |