![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 345 Pomógł: 3 Dołączył: 31.03.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cześć,
Jakiś czas temu odkryłem, że programowanie sprawia mi ogromną frajdę. Uczyłem się c++ jednak postanowiłem przerwać i zacząć od czegoś webowego. Wciąż trenuję HTML i CSS do tego mam troszkę podstaw JS. Pomyślałem ,że skoro sprawia mi to przyjemność, to czemu nie zacząć się z tego utrzymywać w przyszłości? Tak, chcę to robić! Matematycznym geniuszem to ja nie jestem, a kierunek studiów odbiega od informatyki, jednak chciałbym zapytać was o zdanie. Chyba jest to dosyć drażliwy temat, bo wiadomo ,że każdy zarabia inaczej i obejmuje inne stanowiska, jednak postanowiłem rozwijać się w taki sposób: html+css > php+mysql/pdo > zend framework > magneto,symfony i na koniec dopakuję do tego c++ Zastanawiam się czy dobry kierunek sobie wybrałem i czy znajomość tych rzeczy może zapewnić jakąś pewną przyszłość mi i mojej przyszłej rodzinie (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif) ? A może standardy smieniają się na tyle szybko ,że warto zabrać się za coś innego?? sprzecznym tematem też jest front end i back end. Lubię bawić się po stronie serwera, jednak czy któreś z nich przynosi większe korzyści? Ten post edytował Terrorizer 2.08.2014, 20:21:54 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 61 Pomógł: 9 Dołączył: 18.06.2013 Skąd: Białystok Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hmm, jak to niektórzy mówią, PHP od samego początku miał już ranę śmiertelną (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif) A bo to skryptowy, bo webowy, bo open source, a bo mi nazwa się nie podoba. No z tym ostatnim to akurat mały żarcik.
Jakoś te stwierdzenia o umieralności nie specjalnie mnie martwią. W dziejach już tyle języków niby umierała, a żyje i trzyma się całkiem dobrze. 1) Sytuacja co opisywał profesorek na zajęciach. Jak wyszła java to zapanował wielki entuzjazm i wiele osób mówiło, że w ciągu tam chyba 2 lat wszystkie inne języki przestaną być używane, a zostanie tylko jedna, wielka java. Jak widać tak się nie stało (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif) 2) Opowiadał mi kolega, że profesorek na jego uczelni mówił, że javy uczą się tylko kretyni bo ten język już przestaje istnieć i nie ma sensu go ogarniać. 'TYLKO C#(IMG:style_emoticons/default/exclamation.gif) ' - idealnie pasuje do klimatu ten filmik https://www.youtube.com/watch?v=9QFK1cLhytY 3) (rok jakoś 2009-2010)Wchodzę sobie kiedyś na forum javy i tam javiści się żalą, że ich kochany język umiera i zniechęcają innych do jego nauki. Albo to był z ich strony zabójczy spisek!! wiedzieli, że java rośnie, ale zniechęcali innych do jego nauki bo chcieli by było mniej specjalistów z tego języka i, żeby hajs się w kieszeni zawsze zgadzał (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif) oczywiście żarcik. 4) Rozmawiałem z kolegą, zapartym i radykalnym wyznawcą javy. Jak to powiedział. 'PHP? A to jeszcze w ogóle żyje? Ktoś w tym pisze?' (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif) Po czym przekonywał, mnie, że java rozpoczyna swoją ofensywe webową i, że coraz więcej i więcej jest stron opartych na javie. A poza tym, że to taki idealny język do zastosowań webowych. Wniosek ogólny jest taki, że sporo osób narzeka na umieralność każdego języka, czy to javascript, assembler, C++ lub html(to nie język w klasycznym pojęciu, ale wiecie o co chodzi). Ostatnio spotkałem się z opinią. 'WIEDZIELIŚCIE, ŻE JUTUBE JEST ZAPROGRAMOWANE W HTML5? KURDE, WSZYSTKIE JĘZYKI WEBOWE PRZESTANĄ ISTNIEĆ I BĘDZIE SIĘ TYLKO PROGRAMOWAĆ W HTML5!!!!!!111' Nie ma co panikować. Tak by ładnie zakończyć wypowiedź, powiem coś na pokrzepienie serc, bo my Polacy lubimy takie rzeczy. 'PHP żyje, póki my żyjemy!' @viking Ja to mam na odwrót, jak patrzę na zend'a pisanego w netbeans'ie to mam coś na wzór odruchu wymiotnego (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif) Tyle nerwów poszło na tego ACL'a, że szkoda gadać. Z cyklu co myśli Zend: 'O jakiś błąd, nie ważne, że nie jest on związany z ACL'em, ale wyrzucę błąd ACL'a!!'. A symfony póki co kocham i ubóstwiam (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif) Ten post edytował BigPig 6.08.2014, 10:33:55 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 8.10.2025 - 18:16 |