![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 068 Pomógł: 1414 Dołączył: 26.10.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witajcie.
W sumie temat chyba nadaje się najbardziej tutaj. Ale kto wie (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Ja tam się nie znam. Generalnie w głowie rodzi mi się pewien problem. Szkic: Mamy sobie napisany ładny skrypt sklepowy. Mniam mniam mniam. Jesteśmy z niego dumni. Powiedzmy że jest zrobiony w standardowej konwencji MVC. Modele pracują na dodawanie produktów do bazy, kontrolery ładnie pilnują aby nie było burdelu. Teraz przychodzi do głowy, że może by naszą aplikację osadzić w SAAS. Do tego chcemy zrobić np. 3 progi ograniczeń: - prowizyjny (od zrealizowanych zamówień) - do 1000 prod. - unlimit Najistotniejsza jest 2 opcja (do 1000 lub dowolna inna). Ten limit to może być jeden z limitów bo np. dodawanie 2 obrazków do produktów itp. Jak można w ciekawy sposób zrealizować takie ograniczenia aby jednocześnie system dbał o trzymane ramy dla danego planu, ale też możliwość łatwej zmiany. Trzymać logikę w modelach? A może w kontrolerach i odpowiednio odpalać przed każdą akcją sprawdzając warunki. To jest raczej dyskusja i pomysły które mogą się kiedyś przydać. Zaznaczam że jest to temat stricte dyskusyjny i twórczy |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 068 Pomógł: 1414 Dołączył: 26.10.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zastanawiałem się też naz zrobieniem klasy która będzie odpowiedzialna za ustalanie czy dana operacja będzie możliwa czy nie.
Np. Klasa typu Restrictions która będzie sprawdzała na podstawie eventu czy jest możliwy do zrealizowania. Sama będzie dbała o pobranie konfiguracji pakietów. Raczej zakładam że pakiety będą miały łączne ograniczenia np. 500 prod. i 2 zdjęcia/prod. i coś tam jeszcze. Tych ograniczeń może być mniej lub więcej. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 17.10.2025 - 15:55 |